Am participat la o nouă ediție a Solar Energy Bucharest Summit.
Am discutat despre legislația necesară pentru a accelera investițiile în energia regenerabilă. Dar și cum facem pentru ca marii consumatori industriali să beneficieze de prețuri corecte la energie.
Una din provocările majore pe care le avem de depășit ca sistem energetic este dezvoltarea accelerată a capacităților de stocare. Este o coordonată esențială pentru reziliența sistemului energetic și limitarea dezechilibrelor cu care ne-am confruntat tot mai des.
Trendul este unul pozitiv, dar suntem departe încă de nivelul pe care trebuie să îl atingem. Am văzut recent că puterea instalată a sistemelor de stocare a ajuns la 137,2 MW, în creștere importantă față de 82,4MW spre finalul anului 2024.
E important să vedem că acest domeniu e susținut nu doar prin fonduri europene, care desigur au un impact pozitiv, dar acționează limitativ pentru că ajung la un număr redus de beneficiari, ci prin politici publici cu impact larg și nediscrimatoriu. Așa cum este adoptarea legii care prevede scutirea de la plata unor taxe și tarife atunci când energia este extrasă din rețea pentru a fi stocată.
România are nevoie de revenirea la piața concurențială cu mecanisme de protecție a consumatorilor vulnerabili. Doar piața ne poate spune de câte investiții este nevoie. Încurajarea lichidității în piață și eliminarea barierelor în calea activității de trading sunt mai mult decât necesare.
De asemenea, statul ar trebui să renunțe la taxa pe stâlp. Este o măsură extrem de toxică pentru sectorul energetic și s-a demonstrat și în practică atunci când ea a mai fost în vigoare.
Pe termen mediu și lung cea mai bună soluție este încurajarea investițiilor în producție private, prin fonduri europene și prin stabilitate și predictibilitate legislativă.