Am avut plăcerea de a participa la o conferință organizată de @Focus Energetic care are ca temă influența prețurilor de energie în economie.
Din păcate, după primele trei trimestre, industria a intrat pe un trend negativ și nu a mai dat tonul economiei. Una dintre cauze este, fără îndoială, OUG114.
Pe termen scurt, marea provocare este cum vom reuși să armonizăm Regulamentul 943 cu legislația națională pentru a atenua impactul unei creșteri a prețului la energie.
Acest Regulament vorbește despre existența unei piețe libere de la 1 Ianuarie 2020, ori legislația noastră este una plină de bariere și cu prețuri reglementate.
Guvernul României a fost în ultimii trei ani deconectat aproape total de centrii de decizie ai politicii europene și, acum ne vom trezi, brusc, la realitate.
Pe termen mediu, a doua provocare este modul în care noi vom reuși să ne adaptăm tranziției energetice.
La această nouă realitate noi nu avem un răspuns adecvat. În loc să ne luptăm să punem mâna pe câți mai mulți bani din fondurile europene și să replicăm atât cât putem noi de bine, noul cadru european, observ că avem mari dificultăți în a ne adapta, pornind de la mentalitate și până la cadrul legislativ.
Dacă nu vom reuși să eliminăm această rezistență la schimbare, vom pierde bani, locuri de muncă și competitivitate economică.