Președintele Klaus Iohannis a retrimis Legea Offshore, pe bună dreptate, la Parlament.
Un act normativ de o asemenea importanță ar fi trebuit să treacă prin toate filtrele dezbaterii democratice din Parlament. Or, noi am avut o anumită formă validată de Senat și, apoi, de nicăieri, șeful Camerei Deputaților a promovat o altă formă a Legii Offshore în timp ce noi, deputații din Comisia de Industrii, eram în plină dezbatere. Și culmea, ulterior a mai și stârnit nemulțumirea celor de la ALDE! Dacă între PSD și ALDE sunt disensiuni, ar fi bine să și le rezolve ei așa cum știu, dar să nu amestece dezvoltarea României cu poveștile lor de partid.
Pe de altă parte, reglementările legislative creionate din pixul lui Liviu Dragnea ar fi creat un acces discreționar pentru anumite cercuri politice la banii pe care România i-ar fi obținut de pe urma exploatării gazelor din Marea Neagră. Este ceea ce a subliniat și președintele Iohannis în motivarea retrimiterii legii la Parlament. Ideea de a avea un fond special care să investească judicios banii din producția offshore de gaze naturale nu e rea. Numai că actuala guvernare nu are nivelul de responsabilitate și de cunoștințe ca cea din Norvegia. O dezbatere despre ce va face România cu banii din exploatare se impune dar, hai mai întâi să vedem dacă acest proiect se va face și în ce condiții! Vă reamintesc că USR a atacat la CCR un alt proiect de fond suveran gândit de PSD iar Curtea a scos în evidență că ar fi încălcat prevederile Constituției!
Cred că ar trebui să ne gândim serios la modul în care vrem, pe termen lung, să implicăm și mai mult mediul privat de afaceri în dezvoltarea acestei țări, atât pentru investiții cât și pentru know how. Dar, dacă dăm legi după ureche doar ca să pozăm în salvatorii neamului, nu vom ajuta cu nimic România. Orice om de bună credință ar susține un vehicul investițional care ar contribui la modernizarea României atât timp cât nu va exista pericolul apariției unei clientele de partid care să distribuie bani fără a avea un calcul de eficiență economică.
De data aceasta, așteptăm ca instituțiile democratice să fie respectate și să nu mai vedem din partea PSD soluții de ultim moment scoase din joben doar pentru a minți electoratul că îi pasă de țară.