Nici nu s-au uscat bine explicațiile scrise de Liviu Dragnea cu carioca și transmise pe toate posturile de televiziune referitoare la Legea Offshore, că deja mai marele PSD ne anunță că trebuie dată o nouă ordonanță pentru a ține investitorii străini în România.
Păi cum, domnule Dragnea, nu ne spuneați dumneavoastră acum două săptămâni că România va câștiga 17,8 miliarde de dolari, că ați rezolvat investițiile în Marea Neagră, în timp ce noi, deputații din comisiile raportoare am stat ore în șir să deslușim propunerea dumneavoastră și, chipurile, să o votăm?
În comisiile raportoare ale Parlamentului, acolo unde noi deputații trebuia, în teorie, să dezbatem acest proiect de lege, nu am avut nici ministrul de Finanțe, nici pe cel al Energiei, acum doriți să vă consultați cu ei pentru a cârpi această lege „excelentă” pe care ați făcut-o la dumneavoastră în birou, demonstrându-ne încă o dată că știți de toate, și business, și energie și finanțe și administrație și tot!
În plus, continuați să mințiți și românii. Spuneți că 50% din producția de gaze va rămâne pe piața din România.
Cred că articolul de lege la care vă referiți este cel de mai jos din Legea 123 a energiei electrice și gazelor naturale, adoptat în luna iunie, tot pe repede înainte, de Parlament. Ca să fiți sigur, ați reluat acest articol în Legea Offshore. Faptul că minim 50% din cantitatea de gaze va fi vândută pe bursa din România nu înseamnă că toată va fi și folosită în România. Nu ați putut pune acest lucru în lege, deoarece știți și dumneavoastră că este o practică care contravine legislației și pieței unice europene.
Pentru a vă asigura că gazul rămâne în România trebuia să adoptați măsuri care să încurajeze industria care folosește gazul ca materie primă și activitățile noi de producție.
Știm că sprijinirea mediului privat și crearea de valoare adăugată în economie nu este domeniul dumneavoastră forte, dar viitorul acestei țări depinde de asta.
Așa că, domnule Dragnea, nu vă mai jucați cu viitorul României.
—
Legea 123/2012: „Începând cu data de 1 ianuarie 2019, toţi producătorii de gaze naturale, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale, întrun an calendaristic, au obligaţia să încheie, în anul calendaristic în care livrează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate angro, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător„
Legea Offshore: “Prin derogare de la prevederile art. 177 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, inclusiv filialele acestora şi/sau aparţinând aceluiaşi grup de interes economic, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale pe piaţa angro, într-un an calendaristic, au obligaţia să încheie, în anul calendaristic în care livrează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător.”