Facilitățile fiscale pentru angajații români în companiile care vor exploata gazul din Marea Neagră ar putea debloca legea offshore. Acesta este amendamentul pe care l-am propus săptămâna aceasta la Comisia de industrii si servicii.
Propunerea inițială venită de la Guvern ca titularii acordurilor petroliere să aibă în componența personalului cel puțin 25% cetățeni români, deși pleacă de la o intenție bună, încalcă legislația europeană care garantează libera circulație a persoanelor.
Astfel, am venit cu o propunere cât se poate de constructivă – scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajaţii care vor lucra în condiţii foarte grele în exploatările din Marea Neagră. Condiția de a beneficia de această scutire este ca acești oameni să fi avut rezidența fiscală în România timp de 12 luni. Soluția ar trebui să îi motiveze pe producători să se orienteze spre piața românească și ar debloca un punct esențial în cadrul negocierilor dintre stat și producătorii din Marea Neagră.
Scutirea angajaților implicați în exploatarea gazului din Marea Neagră de la plata impozitului pe venit, după modelul din sectorul IT, ar fi un plus pentru integrarea forței de muncă interne în proiectele de exploatare, în perspectiva anului 2021. Amendamentul pe care l-am susținut în Comisia de industrii, săptămâna trecută, vine să susțină tocmai acest lucru.
Efectele acestui tip de abordare sunt cât se poate de pozitive. Prin comparație cu sectorul IT românesc, un studiu al BNR din 2017 asupra evoluțiilor din domeniu arată că numărul angajaților în acest sector a crescut de la 20.000 la 65.000, între 2007 și 2016, datorită acestui tip de facilitate fiscală.
În plus, exploatarea gazelor din Marea Neagră poate fi direcționată în piața internă, pentru dezvoltarea industriilor intensive – petrochimie, îngrășăminte, industria sticlei și cea metalurgică – și a industriilor ușoare, precum industria farmaceutică, a transportului și pentru sistemele de încălzire bazate pe centralele în cogenerare de înaltă eficiență. Produsele cu valoare adăugată obținute din prelucrarea gazului natural ar putea contribui nu doar la satisfacerea nevoii interne ci și la reducerea decalajului dintre exporturi și importuri.
Amendamentul ar debloca astfel dezbaterile din Comisia de industrii și ar putea fi o alternativă la propunerea curentă din proiectul de lege care prevede obligativitatea ca producătorii să angajeze cel puțin 25% cetățeni români, propunere ce încalcă legislația europeană care garantează libera circulație a persoanelor.
Sper să putem dezbate în continuare această lege pentru a nu periclita producția de gaze din Marea Neagră. Este o lege mult prea importantă pentru viitorul resurselor energetice ale României.