Săptămâna trecută a fost votată în comisia de industrii și servicii o nouă schemă de ajutorare a producătorilor de energie regenerabilă.
A fost o combinație de „dezbateri” la comisie și de întâlniri importante în spatele unor uși închise în timpul cărora s-a decis de fapt forma finală a acestei legi. Lipsă de transparență, amendamente peste amendamente, schimbări de ultim moment, încercări nereușite de a forța noi facilități pentru producători, totul din buzunarul consumatorilor.
S-au invocat în comisia de industrii tot felul de argumente pentru a crea nevoia acestei scheme, cum că România riscă să ajungă la ICSID (Centrul internațional de soluționare a litigiilor în materie de investiții din Washington) pentru că producătorii de regenerabile au pierderi din cauza reducerii în 2013 a schemei de sprijin prin certificate verzi. Ei bine, legea a fost votată la comisie săptămâna trecută, ceea ce ar fi trebuit să rezolve toate problemele regenerabilelor. Ce credeți însă că s-a întâmplat acum 3 zile? 10 producători de energie regenerabilă au depus o cerere de arbitraj împotriva României la ICSID.
România și-a atins deja ținta inițiala UE pe regenerabile de 24%. Cum era de așteptat, la nivel european s-a decis acum 2 zile creșterea acestei ținte la 32% până în 2030, ceea ce înseamnă că România va trebui să vină cu o nouă strategie pentru a se apropia de acest procent.
Ca de obicei, statul român face lucruri fără nici un pic de noimă. Adică, Parlamentul nici nu a reușit să evite litigiul împotriva României, nici nu a așteptat această nouă cotă europeană și s-a grăbit să cârpească înaintea tuturor vechea schemă. Schemă care nici măcar nu adresează noile capacități de producție.
Am ajuns astfel să plătim cea mai scumpă energie regenerabilă din Europa. Pentru că legea votată de Parlament a decis să crească partea suportată de consumatori din certificate verzi cu 30% până în 2022! De la 11.1 euro/MWh până la 14.5 euro/MWh. Toate astea vor fi plătite de noi toți. Dar de ce trebuie să plătim energie regenerabilă din ce în ce mai scumpă, în condițiile în care peste tot în lume prețul ei scade datorită evoluțiilor tehnologice?
În plus, ținta de 32% la nivel european va însemna noi scheme pentru energie regenerabilă, adică o nouă notă de plată pentru consumatorul final.