[vc_row][vc_column][vc_column_text]Încă o măsură împotriva consumatorului român!
O nouă propunere legislativă de modificare a Legii 123/2013 a energiei electrice și gazelor naturale va intra mâine pe masa Comisiei de industrii și servicii. Prima modificare vizează prorogarea termenului de implementare a măsurării inteligente până în 2032, pe românește s-au răzgândit în privința instalării contoarelor inteligente. Ce ar fi adus acest lucru pentru consumatori? Facturi mai mici la energie și o eficiență energetică mai mare.
80% din consumatori urmau să fie integrați în sisteme de măsurare inteligentă până la sfârșitul anului 2020, însă astăzi, în 2018, ANRE și operatorii de distribuție și-au dat subit seama că această măsură nu poate fi susținută economic și realizată fizic! Acest lucru, în condițiile în care evaluarea fusese făcută încă din 2012. S-au stabilit atunci costurile investiționale, beneficiile măsurabile precum și calendarul real de implementare.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a lansat în luna mai Caravana „Economie la energie” și remarca atunci că deși costul utilităților este mai mic în România, comparativ cu cel din alte state europene, românii se numără printre cetățenii care plătesc cele mai mari facturi la utilități din Europa, raportat la venit. Una dintre măsurile propuse pentru economisirea a până la 20% din facturile de energie era tocmai utilizarea unui contor inteligent pentru a urmări cheltuielile. Doar că, ce să vezi, acest lucru nu se va întâmpla până în 2032!!!
Între timp, prețul energiei electrice facturate consumatorilor români s-a majorat cu 7,2% în a doua jumătate a anului trecut, conform Eurostat. Asta în timp ce în Europa, factura la energie plătită de consumatori s-a redus cu 0,2%, în medie.
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect…
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]