[vc_row][vc_column][vc_column_text]Guvernul ignoră potenţialul pe care îl are platforma europeană pentru regiunile carbonifere aflate în tranziţie în dezvoltarea Văii Jiului.
Uniunea Salvaţi România a cerut comisarului european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cañete, includerea Văii Jiului în platforma europeană pentru regiunile carbonifere aflate în tranziţie.
Deputatul USR Cristina Prună, membru al Comisiei pentru industrii şi servicii, i-a adresat o scrisoare în cadrul căreia au fost subliniate argumentele care fac din Valea Jiului o zonă care nu poate lipsi din acest proiect, dar şi faptul că proiectele care se vor dezvolta în cadrul platformei europene ar putea fi vitale pentru evoluţia ulterioară a zonei.
Platforma pentru regiunile carbonifere aflate în tranziţie este o iniţiativă a Comisiei Europene destinată în mod special celor 41 de regiuni miniere din statele europene.
Comisia Europeană aşteaptă ca guvernele statelor membre să vină cu propuneri de proiecte concrete privind sprijinirea zonelor miniere pentru ca ulterior să primească finanţări de dezvoltare.
„Mi se pare revoltător să plângi soarta minerilor şi a locuitorilor din Valea Jiului şi să nu faci nimic pentru a rezolva problemele economice şi sociale ale zonei. Am primit un răspuns din partea comisarului european pentru energie şi mediu şi am fost asigurată că România este în plin proces de a deveni membră a platformei europene pentru regiunile carbonifere aflate în tranziţie. Există o preocupare intensă la nivel european care să permită identificarea celor mai bune soluţii pentru evoluţia acestor zone şi vor urma şi finanţări care să susţină proiectele din regiunile carbonifere”, a declarat deputatul USR Cristina Prună.
USR atrage atenţia că primele dezbateri care au avut loc la Bruxelles s-au desfăşurat fără ca reprezentanţii României să participe ca membri deplini, ci doar în calitatea de observatori.
Deşi premierul Vasilica Viorica Dăncilă a susţinut încă din ianuarie 2018 că ar fi interesată de o posibilă participare a României acest lucru nu s-a întâmplat. Ceea ce arată că reprezentanţii instituţiilor guvernamentale fie nu au făcut nimic în această direcţie, fie nu sunt cu adevărat interesaţi de proiectele europene care ar putea ajuta Valea Jiului.
„Nu mă miră că la nivelul Guvernului lucrurile se mişcă atât de încet, dar asta nu înseamnă că noi vom gira astfel de comportamente care afectează cetăţenii din Valea Jiului. Sper că echipele guvernamentale să dea dovadă în ceasul al doisprezecelea de responsabilitate şi să se pună pe făcut treabă. Nu ştiu ce au aşteptat până acum şi de ce nu suntem la Bruxelles cu proiecte pentru Valea Jiului. Incompetenţa poate fi o explicaţie, insistenţa în incompetenţă o consider deja o rea intenţie”, a conchis deputatul Cristina Prună.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]