[Miercuri, la evenimentul POLITICO Europe, organizat la Bruxelles, am prezentat perspectiva oamenilor din Valea Jiului cu privire la tranziția energetică justă. Cărbunele are meritul lui în istoria Europei deoarece a contribuit la dezvoltarea industrială a comunității europene în anii ’50, atunci când a fost creată Comunitatea Cărbunelui și a Oțelului, în urma Acordului de la Paris. În acest context, tranziția ar trebui să fie una delicată, astfel încât oamenii să nu sufere.
Mesajul meu de ieri a fost unul care să exprime realitățile din teren. Tranziția energetică nu trebuie să lase pe nimeni în urmă. Tranziția energetică are nevoie de un fond special de finanțare a proiectelor din zonele miniere. E nevoie să se aloce bani mai ales în infrastructură, pentru a atrage investiții private în noi sectoare și a genera noi locuri de muncă în aceste zone monoindustriale.
Platforma regiunilor carbonifere în tranziție e un bun început, schimbul de experiență între regiunile carbonifere înscrise în acest proiect este unul bun, însă e nevoie de mai multă atenție. Experții de la Bruxelles trebuie să vină pe teren pentru a explica inițiativa și susține aceste regiuni. Altfel, bunele intenții cu care a fost creată această platformă pot rapid să creeze un teren fertil pentru populism și mesaje anti-europene.
La eveniment au mai participat Corina Crețu, Comisarul european pentru Dezvoltare regională, Marion Labatut, director la Eurelectric, Meghan Richards, director Comisia Europeană și Wendel Trio, director Climate Action Network Europe.
Le mulțumesc organizatorilor pentru invitație.