[vc_row][vc_column][vc_column_text]Legea serviciului public de alimentare cu energie termică ajunge mâine, din nou, în dezbatere la Comisia de Industrii și Servicii, după ce a fost trimisă înapoi, la Parlament, de președintele Klaus Iohannis.
Marea problemă a acestei legi o reprezintă acele „zone unitare de încălzire”. Acest concept nu este decât o chichiță prin care li se interzice locatarilor posibilitatea de a se mai putea debranșa de la sistemul centralizat de încălzire.
Sunt destule orașe din țară, acolo unde cetățenii au ales soluția centralelor de apartament în detrimentul vechiului sistem centralizat, în multe cazuri fiind caracterizat de ineficiență, tehnologie veche și pierderi de sistem. Ultimul exemplu pe această listă este orașul Galați.
Fără îndoială, există o nevoie clară pentru a avea sisteme centralizate de termoficare, dar nu trebuie să creăm o plasă în care să-i ținem pe oameni captivi într-un sistem ineficient! Deși Comisia Europeană pune la dispoziție fonduri europene pentru retehnologizarea sistemelor centralizate de încălzire termică și de livrare a apei calde, sunt prea puține exemplele de orașe, în România, care au accesat acești bani!
Așa că, ce vrem? Să ridicăm la rang de lege incapacitatea unor administrații locale de a gestiona aceste sisteme? În consecință, USR nu susține aceste zone-unitare de încălzire.
Iar rezolvarea acestei situații este foarte simplă: dacă un sistem centralizat de termoficare se va dovedi performant și capabil să ofere un preț competitiv, cetățenii îl vor alege în mod natural. Altfel, legea nu trebuie să împiedice cetățenii să își caute o soluție de termoficare mai performantă sau mai ieftină. Iar Guvernul PSD-ALDE ar face bine dacă nu ar mai amâna, cu încă un an, aplicarea legii care îi protejează pe consumatorii vulnerabili.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]