[vc_row][vc_column][vc_column_text]În data de 15 octombrie le-am adresat domnilor de la ministerul Energiei o interpelare cu privire la situația minelor Lonea și Lupeni pentru a clarifica viitorul acestor exploatări dar și al angajaților care lucrează în mine.
Pe de-o parte, ministerul consideră că este necesară prelungirea termenelor de închidere pentru Lonea și Lupeni până în anii 2020, respectiv 2021. Pe de altă parte, Complexul Energetic Hunedoara a întocmit un nou plan de închidere care prevede ca încetarea activității să se facă la 31.12.2018. Planul a fost trimis la Comisia Europeană.
Răspunsul ministerului a confirmat ceea ce știam cu toții. Dacă activitatea acestor mine va continua după data de 31 decembrie 2018, atunci, CEH va trebui să returneze ajutorul de stat primit de la Guvernul României. Ministerul susține că prelungirea termenului de închidere a minelor de huilă este motivată de existența riscului de autoaprindere a zăcământului în cazul în care rezervele de huilă nu sunt extrase în totalitate.
Tot ministerul Energiei pasează, însă, responsabilitatea pe umerii CEH și lasă de înțeles că, indiferent dacă activitatea minieră va continua sau nu, există un plan de disponibilizare care ar trebui să fie pus în practică.
La Lonea ar fi trebuit disponibilizați 70 de oameni începând cu 1 noiembrie și încă 307 salariați în data de 31 decembrie, iar la Lupeni ar trebui puși pe liber 543 de angajați. În total, la cele două exploatări miniere lucrează 1700 de salariați.
Și, uite așa, am ajuns în data de 23 noiembrie și nu știm exact care este, cu adevărat, viitorul acestor exploatări. Nimeni nu a vrut să facă public care este planul propus de CEH și în ce condiții vor fi disponibilizați acești oameni, care va fi efortul de muncă pentru angajații care vor fi păstrați în situația, în care, activitatea ar continua după data de 31 decembrie 2018.
Nu mai spun că nu există încă o viziune clară a proiectelor ce se doresc a fi finanțate cu fonduri europene prin Platforma regiunilor carbonifere în tranziție. Viziunea îngustă a autorităților publice locale, dar și a Guvernului își spune încă o dată cuvântul în abordarea acestei zone care trebuie ajutată să treacă cu bine peste tranziția energetică la care ne-am angajat ca stat membru al UE.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]