[vc_row][vc_column][vc_column_text]Este foarte popular să vrei să fii un Robin Hood al zilelor noastre! Și, de la înaltul tribunei, să spui că iei de la bogați și dai la săraci și că românii vor plăti mai puțin dacă prețul gazelor la producător și la energia electrică va fi plafonat. Crezi că i-ai păcălit pe oameni și gata, ai rezolvat problemele lor. Greșit!
Ordonanța Guvernului de săptămâna trecută plafonează prețul gazelor la care poate vinde producătorul la 68 lei/Mwh. Acest lucru NU influențează în mod clar și direct românul de rând. De ce?
(1) Românii plătesc, până în 2021, un preț final reglementat la gaze naturale, adică stabilit de reglementatorul pieței (ANRE), pe baza unor formule care iau în calcul mai multe elemente, precum prețul de producție, de furnizare, distribuție, de transport, de înmagazinare și de rezervare de capacitate.
(2) Plafonarea prețului la producția de gaze devine astfel o măsură de protecție, dar nu pentru românul de rând care are dificultăți în a-și achita factura la energie și gaze, ci pentru furnizorii de gaze.
Astfel, Guvernul distorsionează piața de gaze naturale defavorizând unele companii și pentru a le avantaja pe altele! Practic, în acest moment, există pericolul ca scăderea de preț a producției de gaze naturale să fie, de fapt, câștigul furnizorilor, iar consumatorul să plătească același preț. Spre exemplu, tarifele de distribuție a electricității vor crește, în medie, cu circa 1.3% pentru populație. Așa a anunțat ANRE în urmă cu trei săptămâni, deși prețul de producție la energie electrică va fi înghețat.
Ce ar fi trebuit statul să facă în loc să intervină în piață cu bocancii?
(1) Să depună eforturi pentru a crește gradul de eficiență energetică;
(2) Să acceseze banii europeni pentru lucrările de izolație termică a locuințelor care sunt ocoliți de autorități cu obstinație;
(3) Să încurajeze implementarea contoarelor inteligente, nu să fie amânate de ANRE până în 2032!
Plafonarea prețului la producția de gaze le va descuraja pe cele două mari companii producătoare să mai investească în tehnologii avansate pentru recuperarea zăcămintelor epuizate și în operațiunile de explorare, cu toate că Ministerul Energiei recunoaște că mai avem rezerve disponibile doar pentru 14 ani. Asta înseamnă că PSD și ALDE au pus serios umărul la distrugerea sistematică a independenței energetice a României și, în consecință, la creșterea importurilor de gaze rusești.
Faptul că banii din taxarea de 2% a cifrei de afaceri a acestor companii din energie vor fi folosiți de ANRE pentru protecția consumatorului vulnerabil naște multe suspiciuni. Practic, acest lucru era atribuția Ministerului Muncii, există și o lege în acest sens, dar a cărei aplicare a fost amânată până în 2021. Acest lucru înseamnă că, timp de 2 ani, nicio companie nu va fi motivată să extindă rețeaua de distribuție și furnizare în zonele austere din România. În plus, nimeni nu știe cum va folosi ANRE acei bani.
Astfel, PSD-ALDE continuă să vândă gogoși tocmai celor mai nevoiași dintre români! În loc să adopte măsuri reale de protecție a consumatorului cu venituri mici și să implementeze strategii de reducere și optimizare a consumului de energie, PSD și ALDE au preferat să-și arate în cel mai maiestuos mod cu putință incompetența crasă și desconsiderarea cetățeanului și a obiectivelor strategice ale României.
Textul OUG privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]