Concluziile Comisiei Europene despre sectorul energetic reprezintă un mare semnal de alarmă pentru toți „experții” și „oamenii de bine” care gravitează în jurul acestui sector.
Explicațiile indică un număr de cauze pentru modul defectuos în care este administrat acest sector:
1️⃣ Investițiile publice în infrastructura energetică, deși au fost semnificative de la intrarea României în UE, nu au avut efectul de a dezvolta acest domeniu. Mai pe românește, s-au tocat bani iar calitatea serviciilor este proastă! Lucrul acesta se resimte în factura oamenilor care plătesc bani grei pentru pierderile din rețea, nu pentru sisteme moderne care să crească valoarea și eficiența serviciilor energetice.
2️⃣ Interconectarea rețelelor energetice continuă să fie deficitară. Politicienii români, când nu au argumente, fac apel la Divinitate. De multe ori i-ați auzit spunând că România e o țară binecuvântată, pentru că are resurse naturale. Dacă nu mai ai cu ce exploata acele resurse, cum începe să fie cazul României, lipsa unor interconexiuni pentru acces la alte surse de energie va pune o presiune uriașă pe sistemul energetic. Vom vedea asta, din nou, la iarnă.
3️⃣ Comisia spune că există în continuare provocări în ceea ce privește atingerea țintei de eficiență energetică. E o exprimare elegantă, pentru că noi chiar suntem într-o procedură de infringement pe eficiență energetică. Am mers mult prin țară în ultimul an și am văzut indolența autorităților care nici în 2019 nu au reușit, mai ales în orașele mici, să facă suficiente lucrări de izolare termică pentru a crește confortul oamenilor în locuințe.
4️⃣ Transparența și publicarea rezultatelor financiare și operaționale ale companiilor de stat nu s-au îmbunătățit. Listarea la bursă a fost demonizată ani la rândul de politicienii care manevrează interese oculte în acest sector, deoarece transparența le dejoacă interesele. Nu le convine, evident!
5️⃣ Regulile de guvernanță corporativă continuă să fie aplicate doar sporadic. Cel mai grăitor este cazul Transelectrica, unde membrii directoratului, recent, au fost numiți provizoriu, pentru un mandat de 4 luni. Parcă vorbim despre un reality show unde așteptăm să vedem cine dintre concurenți va fi primul eliminat, nu despre o companie strategică a statului român!
În rest, economia României o duce nespus de prost. Actuala guvernare ignoră fondurile UE, investițiile în infrastructură sunt de proastă calitate, bugetul pe anul acesta se abate de la regulile fiscal-bugetare, colectarea TVAului este deficitară, iar evaziunea fiscală rămân două fenomene necombătute suficient.