Cu o nonșalanță adolescentină, Ministerul Energiei ne spune în Strategia Energetică faptul că, dacă prețul la producția internă de gaze naturale va fi la un nivel scăzut, atunci niciun investitor nu va fi tentat să exploateze zăcămintele offshore din Marea Neagră.
Cred că toată România a aflat, la cât s-a scris despre acest subiect, că dacă am folosi gazele din Marea Neagră, atunci, România nu ar mai avea nevoie de importuri rusești pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale.
Prețul la producția internă de gaze naturale a fost, însă, plafonat artificial, de stat, prin OUG114, act normativ semnat și de ministrul Energiei! În loc ca de prețuri scăzute să beneficieze doar consumatorii vulnerabili, de ele beneficiază și românii bogați, spre exemplu cei care primesc pensii speciale și care folosesc gazele ca să își încălzească iarna piscina, nu doar locuința!
Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor au descurajat investiția din Marea Neagră cu bună știință și au încurajat și un hazard moral! Împreună cu Parlamentul, în ultimii doi ani și jumătate, au contribuit la numeroase schimbări care au influențat negativ industria românească de gaze naturale.
Și tot ei vin, cei care au elaborat Strategia Energetică a României, comportându-se de parcă ar fi lipsit vreo 5 ani din această țară, și ne spun că legile pe care le-au girat, într-un fel sau altul, acum descurajează investițiile!
Stimați guvernanți, ar trebui să vă printați acest time-line și să vi-l lipiți pe perete. El arată eșecul guvernării voastre în domeniul producției de gaze naturale. Ați dat cu piciorul la 2 miliarde de euro pe an și ați lovit în securitatea energetică a României! Dar poate mai faceți încă o Strategie Energetică, hârtia suportă, oricum, orice!