Senatul, în calitate de for decizional, a respins astăzi propunerea legislativă inițiată de USR care ar fi interzis persoanelor care au suferit condamnări definitive să candideze pentru funcții de conducere la Agenția Națională pentru Reglementare în Energie. De asemenea, propunerea mai specifica ca membrii consiliului de reglementare al ANRE să aibă experiență de muncă în domeniul energiei, pentru a preveni alegerile politice ale unor indivizi incompetenți la locuri călduțe.
USR consideră că o persoană care a fost condamnată pentru fapte grave, cu privare de libertate, reprezintă o vulnerabilitate pentru siguranța natională și nu poate să controleze piața de energie din România. Această cerință ar trebui să fie considerată de bun simț, ținând cont că activitatea membrilor consiliului ANRE presupune reglementarea unei piețe în valoare de miliarde de euro.
”Acest proiect este o reflectare într-un domeniu specific a proiectului «Fără penali în funcții publice» pentru asanarea morală a politicii românești. Acesta a fost un vot-turnesol, un vot care a arătat exact care este poziționarea fiecărui partid politic și a fiecărui senator în parte față de criteriile de integritate morală și juridică”, a declarat senatorul USR George Marussi.
”Fix această mentalitate a vechii clase politice, de a apăra interesele proprii în pofida interesului general, îngreunează dezvoltarea economică a țării. Este imposibil să evoluăm când în funcții de conducere se regăsesc oameni incompetenți și chiar certați cu legea”, a declarat deputatul USR Cristina Prună, inițiatoarea propunerii legislative.
Propunerea USR care ar fi blocat accesul persoanelor condamnate cu privare de libertate la conducerea ANRE a trecut tacit de Camera Deputaților și a primit raport negativ din partea Comisiei economică, industrii şi servicii și a Comisiei pentru energie, infrastructură, energie și resurse minerale din Senat.
Astăzi, în ședința de plen a Senatului, PNL și PSD au votat pentru raportul de respingere a inițativei legislative a USR. Votul consemnat a fost de 108 voturi ”pentru raportul de respingere”, 12 voturi ”împotriva raportului de respingere” si s-a consemnat o abținere. Senatul a fost cameră decizională.
Din păcate, inițiativa USR nu a fost susținută nici măcar de Guvernul Orban, care a refuzat să dea un aviz pozitiv și prin acest gest să își asume o poziție fermă asupra profilului celor care ar trebui să ocupe poziții publice de conducere.