Săptămâna trecută au ieșit statisticile despre prețul energiei în Europa. Cum stă România? Prost, am ajuns în încă un top în care nu ne doream să fim. Prețul energiei electrice a crescut în al 2-lea semestru din anul 2017 cu 7.2%, a 2-a cea mai mare creștere din Uniune. Și să nu credeți că avem creștere mare doar pentru că aveam prețuri mici. Ajustat la puterea de cumpărare, avem al 4-lea cel mai scump preț din Uniunea Europeană!
Cum am ajuns aici? De ce a ajuns o țară săracă din UE să plătească printre cele mai mari prețuri la energia electrică? Din cauza unei lungi serii de politici publice păguboase în domeniul energiei.
Una dintre ele este politica dezastruoasă a investițiilor în infrastructura energetică. E de notorietate faptul că, în România, nu se mai fac investiții, și, chiar și cele care s-au făcut s-au risipit în mare parte. Anul trecut guvernarea PSD a luat 90% din profiturile Transelectrica și a mai multor companii din energie, lucru care a dat și mai mult peste cap planurile de investiții. Toate acestea se văd pe termen lung, și iată că am ajuns la momentul în care vedem prețul crescând chiar peste ce putem suporta.
Altă politică dezastruoasă practicată a fost cea a numărului restrâns de furnizori. Înăbușirea competiției duce la prețuri mai mari și calitate mai scăzută.
În plus, am ajuns să plătim cea mai scumpă energie regenerabilă din Europa. Săptămâna aceasta s-a votat să crească partea suportată de consumatori din certificate verzi cu 30% până în 2022! De la 11.1 euro/MWh până la 14.5 euro/MWh. Toate astea vor fi plătite de noi toți. Dar de ce trebuie să plătim energie regenerabilă din ce în ce mai scumpă, în condițiile în care peste tot în lume prețul ei scade datorită evoluțiilor tehnologice?
Vestea cea mai tristă este, însă, că prețul încă nu și-a terminat creșterea. De aceea discuția despre suportabilitatea altor creșteri de prețuri este foarte relevantă. Mai ales pentru consumatorii vulnerabili, dar nu numai. Un preț mare al energiei electrice înseamnă, în general, o economie mai puțin competitivă. Ceea ce omoară industria și ne afectează pe noi toți.