[vc_row][vc_column][vc_column_text]În sfârșit, o veste (aparent) bună! După mai bine de trei ani și după ce minerii de la exploatarea Crucea din Suceava au amenințat cu greva generală, Nuclearelectrica a făcut o comandă pentru a cumpăra dioxid de uraniu de la Compania Națională a Uraniului.
La începutul lunii noiembrie, am scris despre faptul că Ministerul Finanțelor Publice și Consiliul Concurenței au întârziat nepermis fixarea prețului pentru pulberea de dioxid de uraniu. I-am invitat și pe reprezentanții Ministerului Energiei la una din ședințele Comisiei de Industrii să explice care este situația CNU, întrucât compania este în subordinea ministerului condus de domnul Anton Anton. Răspunsurile primite de la reprezentantul ministerului, la vremea aceea, nu dădeau un orizont de timp în privința clarificării prețului la care CNU poate vinde către Nuclearelectrica.
E un mister, însă, modul în care a fost stabilit acest preț. Conform unei legi intrată în vigoare în luna iulie, prețul pulberii materiei prime trebuia fixat printr-o hotărâre de guvern, care trebuia să fie fundamentată pe un mecanism întreg. Acest preț trebuie să ajute CNU să se eficientizeze și să iasă din problemele financiare acute cu care s-a confruntat în ultimii ani.
Rămâne de văzut dacă acest preț reflectă întocmai această intenție, mai ales că CNU este investigat de Comisia Europeană pentru a vedea în ce măsură ajutorul de stat acordat în anii trecuți a respectat normele europene. Dacă prețul fixat va fi considerat ajutor de stat, CNU riscă să ajungă într-o situație mai dramatică decât Complexul Energetic Hunedoara și ar fi a doua companie strategică a statului pe care guvernarea PSD-ALDE ar pune-o pe butuci.
Sper, însă, că la Guvern mai există o minimă responsabilitate. Iar minerii care au intrat în grevă săptămâna aceasta sper că își vor încasa salariile restante cât mai repede.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]