România cheltuie 37% din veniturile din taxe și impozite pe salariile angajaților la stat, în timp ce media europeană este de 23%, arată Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților. Mai mult, sunt toate șansele ca situația să se înrăutățească dacă ne uităm la faptul că, în timpul guvernării PSD-PNL, numărul angajaților la stat a stabilit un nou record, depășind 1,28 milioane de salariați la stat. Iar lista sinecurilor se lungește de la zi la zi.
„Vor spune unii că la noi problema e că statul nu colectează suficient sau că taxele în România sunt prea mici. Ceea ce este complet greșit pentru că tocmai guvernul a crescut o nouă serie de taxe de la 1 ianuarie. În plus, avem cele mai mari taxe pe salariile mici din UE. Sunt foarte mulți oameni de bună credință care muncesc mult și au rezultate într-un job la stat. Din păcate, pentru fiecare astfel de român, de multe ori mai e unul pe lângă el angajat politic, protejat și care doar încasează salariul. Dacă am avea un stat mai suplu, am avea bani și pentru reducerea taxelor pe salarii și pentru o creștere predictibilă a pensiilor. Și nu am mai vedea nici creșteri aberante de taxe sau taxe noi de tipul «taxa pe soare»”, declară Cristina Prună.
Reducerea taxelor, impozitelor și contribuțiilor asupra muncii este una dintre măsurile solicitate cu insistență de USR, alături de scăderea cheltuielilor publice și sprijinirea antreprenorilor.
În decembrie 2022, când coaliția PSD-PNL adopta bugetul pentru 2023, USR a propus un buget alternativ, care ar fi lăsat fiecărui român 600 de lei în plus, pe lună, în buzunar, prin eliminarea pensiilor speciale și a sinecurilor, înghețarea cheltuielilor cu angajații la stat și eliminarea schemelor de subvenție corupte. Coaliția sărăciei a refuzat, însă, preferând rețeta care avantajează statul și rețelele de partid: inflație, taxe și impozite mai mari pentru cei care muncesc cinstit în România.