[vc_row][vc_column][vc_column_text]Una dintre ele se referă la plafonarea prețului gazelor la producători la 55 lei/MWh până în 2021.
Totul a pornit de la afirmațiile populiste din urmă cu două zile ale lui Darius Vâlcov, consilierul prim ministrului Viorica Dăncilă, când a anunțat noi măsuri „bune” pentru oamenii din această țară, cum ar fi reducerea prețului gazelor cu 20%.
O măsură “extraordinară” am putea spune la prima vedere și în interesul consumatorului final, dar haideți să vedem care sunt consecințele ei:
- Românii de rând nu vor câștiga direct din această decizie, deoarece prețul la consumatorul final este reglementat până în 2021, fiind stabilit de ANRE. Arbitrul pieței poate să decidă ca prețul să rămână la același nivel ca și până acum sau să îl ajusteze în raport cu inflația. Vă reamintesc că la începutul acestui an, ANRE a mărit deja prețul gazelor la consumatorul final cu 8%, deși în spațiul public se afirmase complet altceva;
- Cei care vor avea de câștigat vor fi furnizorii de gaze naturale, deoarece consumatorii finali nu cumpără gazele direct de la producători. Cei care vor suferi vor fi producătorii care acum își vând gazele pe bursă la un preț între 75 și 80 lei/Mwh și care vor trebui să își regândească întreg business-ul;
- Măsura riscă să creeze mari dezechilibre în piață deoarece merge împotriva oricărui principiu concurențial național sau european și ne aruncă clar către amenzi usturătoare din partea Comisiei Europene, adică infringement;
- Pe lângă toate acestea, riscăm să periclităm finanțarea conductei BRUA care ne interconectează cu Europa de vest. România a primit un grant de la Comisia Europeană, în 2016, pentru construcția acestei conducte sub rezerva liberalizării pieței gazelor la producție. Ce face acum Guvernul? Ne duce înapoi și reglementează din nou prețul la producție! Vom arăta din nou ca un stat lipsit de orice cuvânt și responsabilitate în fața Europei.
Este inacceptabil ca în România zilelor noastre să mai avem astfel de practici care nu fac decât să ne ducă înapoi în trecut, influențate de excesele unor mini-autocrați care ce visează noaptea vor sa pună în practică ziua.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]