Ieri a avut loc dezbaterea raportului de activitate al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) pe anul 2019 în comisiile de industrii, energie și buget finanțe din parlament.
Suntem în plină tranziție energetică către o economie cu emisii reduse de carbon. Piața de energie din România are nevoie de reglementări clare, cu viziune pe termen lung.
Apreciez faptul că conducerea ANRE a luat acest dialog în serios. A fost prezentă conducerea instituției, dar și directorii de departamente. A fost un dialog util și acesta este un lucru important.
Însă, în ultimii doi ani, ANRE de multe ori nu a avut o abordare pro-piață. Mai degrabă a îngreunat investițiile in modernizarea sistemului și nu a contribuit de fiecare dată la funcționarea pieței în condiții de concurență loială. Evident, prețul l-a plătit consumatorul român.
Am liberalizat piața de electricitate. Consumatorul este liber să își aleagă furnizorul de energie electrică. ANRE ar fi putut fi un actor extrem de important în promovarea și informarea consumatorului pentru ca acesta să poată alege cea mai bună ofertă de energie. Felul în care s-a gestionat liberalizarea lasă însă de dorit.
Implementarea contoarelor inteligente nu progresează cu ritmul de care avem nevoie. ANRE nu a dat semnale clare pentru a putea atinge ținta pe care ne-am propus-o pentru 2028. Există o lipsă certă de prioritizare a acestui proces de digitalizare a sistemului energetic românesc. În 2019, doar 353.184 de utilizatori au fost integrați în sisteme de măsurare inteligente a consumului de energie electrică. În total avem doar 1.120.790 de posturi de consum digitalizate, din 8 milioane. Vremea afișelor lipite pe ușa blocului și a citirii contoarelor de către agenți care ne bat la ușă a apus în multe țări din Europa, la noi e încă e normalitatea.
Dacă nu ne trezim la realitate, și nu ne asumăm răspunderea la nivel de autoritate de reglementare riscăm să fim la coada Europei în ceea ce privește tranziția energetică.
Am devenit importatori neți de energie, iar perspectivele nu arată bine. E timpul să scoatem capul din nisip, să sprijinim modernizarea și să lăsam deoparte sloganurile trecutului!