Uniunea Salvați România a lansat, astăzi, un document de poziție intitulat „Gazele naturale din Marea Neagră. Cum le valorificăm pentru România”. Acesta reprezintă viziunea partidului cu privire la potențialul producției de gaze naturale din Marea Neagră și face parte din procesul intern de elaborare a unui program de guvernare orientat spre bunăstarea României.
Ideile care au stat la baza documentului au pornit de la următoarea realitate. Accesul la energie și consumul de resurse energetice radiografiază nivelul de trai și de dezvoltare al unei țări. O țară care nu își folosește resursele în interesul cetățenilor săi nu este bine guvernată. O economie modernă trebuie să fie conectată la piețele din regiunea sa și să fie cât mai integrată cu acestea. Doar în acest mod poate maximiza bunăstarea oamenilor oferindu-le acces la o varietate de resurse și servicii și oportunitatea unui trai civilizat.
Această realitate a fost ignorată de guvernarea PSD-ALDE care a sabotat dezvoltarea sectorului gazelor naturale, a îngreunat diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale din import transformând România într-o piață izolată, captivă importurilor de gaze rusești și a generat incertitudine cu un cadru fiscal instabil și impredictibil. Consecințele se răsfrâng direct în factura consumatorilor și alterează șansele României de a trece cu bine peste schimbările profunde pe care le presupune decarbonarea sectorului energetic autohton.
Gospodăriile, industria și forța de muncă depind de un acces la energie sigură și la prețuri accesibile. În actualul context european, gazele naturale sunt esențiale deoarece sunt combustibilul care va asigura tranziția către surse de energie cu emisii scăzute sau zero net de dioxid de carbon. Avem nevoie de gaze naturale pentru o industrie performantă, pentru înlocuirea capacităților de producție vechi cu unele care să asigure flexibilitatea producției de energie electrică și pentru a scoate ruralul și urbanul mic din sărăcie.
„În acest policy brief am venit cu o viziune integrată despre cum toți românii pot beneficia de pe urma investițiilor în Marea Neagră. Propunem ca sumele rezultate din taxarea producției de gaze să fie administrate prin Pilonul 2 de pensii, iar jumătate din acești bani să fie investiți în proiecte în domeniul energiei. În acest mod construim un instrument financiar care să finanțeze proiecte ce contribuie la electromobilitate, la tranziția energetică, precum rețele de transport inteligente pentru energia electrică, stații de reîncărcare cu gaze naturale comprimate, energie regenerabilă dar și pentru extinderea rețelelor de gaze naturale și energie electrică, precum și finanțarea de proiecte în domeniul petrochimie. Dacă nu vom crea acest cadru, atunci ne vom transforma într-o țară care fie doar va arde aceste gaze naturale, fie le va exporta”, a spus Cristina Prună, deputat USR în Comisia de Industrii și Servicii.
„Propunerea USR este ca toți românii să beneficieze din resursele din Marea Neagră prin Pilonul 2. Norvegienii au fondul suveran, noi avem fondurile de Pilon 2. Propunerea noastră e ca fiecare român să primească o sumă care să fie investită până la pensie și să asigure fiecărui român o pensie decentă la bătrânețe. În felul acesta vom garanta o gestiune corectă economic și cu o viziune pe termen lung, ferită de schimbările dese de miniștri. În plus, prevedem ca minim 50% din aceste resurse să fie investite în sectorul energetic, în tranziția energetică și, mai ales, în industria care să prelucreze gazul în România pentru a nu ajunge, din nou, să exportăm materie primă și să importăm produse finite”, a explicat Cladiu Năsui, deputat USR în comisia pentru buget, finanțe și bănci.
USR propune o viziune integrată pentru valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră și se bazează pe următorii piloni:
- fondurile, obținute din producția de gaze din impozite și redevențe, distribuite în conturile fiecărui român din pilonul 2 de pensii;
- cel puțin 50% din fonduri investite în sectorul energetic și industria prelucrătoare de gaze naturale pentru produse cu valoare adăugată mare;
- cadru fiscal stabil și predictibil pentru activitatea de producție și de distribuție a gazelor naturale;
- acoperirea declinului cărbunelui în mixul energetic și flexibilizarea producției de energie electrică prin investiții în noi capacități de producție pe bază de gaze naturale;
- facilități fiscale pentru folosirea gazului în producția de bunuri cu valoare adăugată mare;
- extinderea rețelelor de gaze naturale și adoptarea unui pachet de măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili.
În viziunea USR, producția offshore de gaze naturale din Marea Neagră este esențială pentru prosperitatea tuturor românilor, pentru dezvoltarea unei întregi industrii românești bazată pe producția și prelucrarea acestei resurse, pentru consolidarea securității aprovizionării, pentru eliminarea riscului de a deveni dependenți de importurile de gaze rusești și pentru creșterea gradului de interconectare regională.
Puteți descărca aici forma integrală a documentului – Policy Brief Marea Neagra