[vc_row][vc_column][vc_column_text]În teorie este o oportunitate economică și geostrategică pentru România care ar putea situa țara noastră într-o poziție cheie atât din punct de vedere al dezvoltării industriei cât și al reducerii dependenței de gazul rusesc și al asigurării securității energetice în regiune.
Dezbaterile au început acum trei săptămâni, după ce proiectul de act normativ a fost blocat mai bine de două luni deoarece nu s-a dorit punerea lui în dezbatere la Comisia de industrii și servicii. De ce acest lucru? Nimeni nu pare să aibă vreun răspuns, nici măcar președintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu care pretinde că a acționat mereu regulamentar. Si astfel am ajuns cu proiectul în sesiune extraordinară, sub urgența dezbaterilor și a ceasului care ticăie pentru concesionarii care trebuie să ia decizia de investiție.
Deși proiectul trecuse de Senat și primise aviz de la celelalte comisii din camera Deputaților încă din luna martie, ieri s-a decis că trebuie să ne reîntoarcem către acestea, iar Comisia de buget finanțe și Comisia de administrație publică să se pronunțe din nou asupra acestei legi.
Astfel că astăzi a avut loc comisia reunită – Industrii, buget-finanțe și administrație publică -, comisie ce a arătat mai degrabă a un potpuriu cu discuții care au mers în toate sensurile. De la declarații politice, la discuții în treacăt pe câteva amendamente, și în sfârșit o discuție timidă pe capitolul de fiscalitate.
Lipsa de dezbatere pe această lege este ceea ce ne-a adus astăzi la speculații apocaliptice în spațiul public: de la faptul că ne fură străinii gazele la faptul că România nu va folosi niciun metru cub de gaz pentru că va fi exportată întreaga cantitate către Ungaria, de la pagube la bugetul de stat de miliarde la faptul că nu avem nevoie de gazele din Marea Neagră.
Discuții previzibile ale opiniei publice ce vin tocmai din iresponsabilitatea statului român, a Guvernului și a majorității parlamentare. Lipsa de transparență, discuții în spatele unor uși închise și neasumarea ministerelor și celorlalte instituții ale statului ne-au adus în punctul în care vedem cum exploatarea gazelor din Marea Neagră este pusă sub semnul întrebării.
Discuțiile vor continua săptămâna viitoare, contra-cronometru pentru că și astăzi s-a spus și asumat clar că legea trebuie să fie votată până la finalul sesiunii extraordinare, altfel nu le dăm posibilitatea concesionarilor să ia decizia de investiție imediată.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]