Ca la noi, la nimeni! Suntem campionii studiilor și hârtiilor. Dar, mereu, rămânem repetenți atunci când trebuie să implementăm mari proiecte care să aducă o îmbunătățire calității vieții în România.
Nuclearelectrica și Ministerul Energiei nu reușesc să se înțeleagă asupra strategiei de elaborare a procesului investițional pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
După ce s-a semnat un memorandum cu o companie din China pentru finanțarea lucrărilor iar discuțiile s-au împotmolit din cauza schimbărilor de Guvern, pentru urgentarea demersurilor, Ministerul Energiei a decis eliminarea comisiilor interministeriale. Strategia pentru elaborarea proiectului reactoarelor 3 și 4 trebuia aprobată în AGA de la Nuclearelectrica în data de 22 august, dar Ministerul Energiei a cerut amânarea dezbaterii acestui document pentru luna septembrie. A cerut lămuriri suplimentare.
Sigur, dar de ce să ne grăbim? Până la urmă, statul a tot amânat luarea unei decizii finale pe acest proiect timp de 2 ani.
În prezent, energia electrică produsă prin fisiune nucleară acoperă aproape 20% din producția de energie electrică a țării prin cele două unități de la Cernavodă dar, trebuie să ținem cont că, peste 7-8 ani, reactorul 1 va trebui scos din funcțiune pentru retubare și va trebui să suplinim, cumva, o capacitate de producție de 700 de MW! Soluția era să fi avut, până atunci, măcar unul din cele două noi reactoare cuplat la sistemul energetic. În ritmul în care se desfășoară discuțiile, nu mare mi-ar fi mirarea dacă ne-am transforma într-un importator net de energie.