Ioan Niculae este marele beneficiar al OUG114 printr-un mecanism foarte simplu la care Finanțele și ANRE au pus umărul, încalcând orice normă concurențială. Pe scurt: consumatorii non-casnici care cumpără gaze direct de la producători sunt avantajați față de cei care achiziționează gaze naturale prin distribuitori și furnizori.
Așadar, Ioan Niculae va cumpăra gaze naturale la 68 de lei/Mwh, iar spitalele și școlile, de exemplu, vor cumpăra gaze mai scumpe, de la furnizori. Așa spune legea aceasta strâmbă care distorsionează piața în mod vădit! Iar Ministerul de Finanțe are, aici, o mare culpă și o să explic de ce.
În data de 27 februarie, am solicitat atât Ministerului de Finanțe cât și Ministerului Energiei să precizeze care au fost avizele și opiniile formulate de direcția juridică și de celelalte compartimente de specialitate din cadrul ministerelor și care a fost punctul de vedere al Consiliului Concurenței cu privire la conținutul și posibilele efecte ale OUG114/2018.
Ministerul Energiei a răspuns, în timp ce Finanțele au ales tăcerea, deși termenul a expirat de 2 zile. Nu-i nimic, vom merge mai departe! De ce?
Pentru că Ministerul Energiei a confirmat în răspunsul primit la întrebarea adresată faptul că cei de la Consiliul Concurenței trebuiau să transmită un punct de vedere Ministerului de Finanțe.
Solicit public Finanțelor să dea dovadă de respect instituțional și să comunice care au fost punctele de vedere primite de la compartimentele de specialitate din cadrul ministerului. Solicit public atât Ministerului de Finanțe cât și Consiliului Concurenței să spună public care a fost opinia Consiliului cu privire la OUG114! Pentru că ar fi extrem de grav dacă această ordonanță a fost validată deși Consiliul Concurenței a avut altă opinie!