[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Ministerul Energiei a admis ieri că stocurile de gaze pentru iarnă nu erau suficiente și au fost suplimentate!
Luna trecută am trimis două interpelări, una destinată ANRE și una pentru ministerul Energiei din dorința de a afla dacă România are pregătite stocurile necesare de combustibil pentru a face față unei ierni cu temperaturi scăzute.
Anul acesta, obligația de înmagazinare stabilita de ANRE a fost de 2,013 miliarde de metri cubi, mai mică cu 187 de milioane de metri cubi față de stocurile de anul trecut și cu 287 de milioane mai mică față de cele stabilite în anul 2016. Vă reamintesc că, anul trecut, Transgaz a tras un semnal de alarmă, afirmând la acea vreme că stocul pentru iarna 2017-2018 era insuficient, în condițiile în care consumul de gaze din Romania a crescut cu 7-8% în ultimul an. Iar ANRE, pentru anul acesta, a stabilit o obligație de înmagazinare și mai mică!
Ei bine, ieri, ministerul Energiei a confirmat că avem la ora aceasta în stocuri tot 2,2 miliarde de metri cubi, la fel ca anul trecut. Ministerul Energiei admisese deja că vom înregistra o creștere a consumului de energie în această iarnă de 2%, însă în răspunsul interpelării pe care le-am adresat-o nu au specificat că stocurile de gaze trebuie suplimentate.
Dacă vă mai amintiți, România a fost lovită de un val de ger în luna martie, exact atunci când stocurile de gaze naturale au ajuns la nivelul minim. Consecință? Sistemul de transport a intrat într-o situație limita încât stăteam cu toții atenți la prognozele meteo.
Așadar, pentru iarna aceasta, deși s-au suplimentat stocurile de gaze, tot suntem la un minim istoric. Întrebarea rămâne: avem destule gaze naturale depozitate pentru a face față unei ierni cu temperaturi geroase, sau va trebui să apelăm, din nou, la importuri?
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]