La solicitarea USR, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a venit astăzi în Parlament pentru a participa la „Ora Guvernului”, tema dezbaterilor fiind „Măsurile economice post-COVID-19 și perspective de însănătoșire a economiei românești”.
Ministrul Economiei a fost solicitat de parlamentarii USR să vorbească despre perspectivele reale de relansare a economiei românești și despre proiectele strategice pe care a declarat că le susține.
Deputata USR Cristina Prună a ridicat problema investițiilor de la Cernavodă și investițiilor care privesc gazele din Marea Neagră și a amintit de proiectul USR pentru stimularea industriei prelucrătoare de gaze naturale care zace de doi ani în Parlament.
„În ceea ce privește gazele de la Marea Neagră, o mare companie americană e pe cale să plece din România după ce a investit peste 1,5 miliarde de euro. Ținând cont de istoria recentă, care nu ne este deloc favorabilă, cum credeți că vom putea atrage parteneri strategici europeni sau de peste Ocean în acest proiect pe termen lung, care necesită un capital foarte mare și prezintă un risc investițional extrem de ridicat?! Și, pentru că am vorbit de Marea Neagră, ne-ați spus că doriți să deblocați acest proiect cât mai repede și chiar am apreciat lucrul acesta. Ați spus că vreți consens la nivel parlamentar și mai apoi că nu l-ați găsit. Acum ne spuneți că renunțați și că să așteptăm alegerile parlamentare. Aici, însă, nu pot să nu vă spun că nu știu unde ați mers să căutați consensul și nici ce metodă ați aplicat. Consensul se capătă în urma unor negocieri și a unor discuții serioase și transparente. La USR sigur nu ați venit”, i-a spus ministrului Economiei deputata USR Cristina Prună.
Un alt subiect ridicat de parlamentarii USR a privit situația de la CE Olteania, companie care ar trebui să investească peste 5 miliarde de euro în următorii ani pentru a putea face față cerințelor cuprinse în Pactul Ecologic European (Green Deal).
„Dacă vă gândiți să avem energie electrică ieftină produsă din gaz rusesc în jurul României în statele care nu sunt membre UE și că vom importa de acolo la prețuri mici, ca să compensăm închiderea capacităților de cărbune, așa ceva nu este acceptabil. Dacă nu veți spune apăsat la Bruxelles că fără gazul natural nu ne putem asigura securitatea energetică, atunci vom îngropa încă o dată proiecte care ne-ar fi putut aduce miliarde de euro și ne-ar fi dat o șansă la dezvoltare”, i-a mai transmis ministrului Economiei Cristina Prună.
Nu în ultimul rând, deputata USR a ridicat problema liberalizării pieței de gaze naturale, a sprijinirii industriei auto și a IMM-urilor care sunt puse pe drumuri infinite pentru puțin ajutor.
La rândul său, deputatul USR Claudiu Năsui a vrut să afle de la ministrul Economiei ce face Guvernul PNL pentru debirocratizarea și pentru sprijinirea antreprenorilor.
„Vi se pare normal ca România să fie singura țară în care, dacă vrei să deschizi o a doua firmă, să trebuiască să iei o rudă în acționariat? Sau vi se pare normal ca România să fie pe locul 55 în lume la ușurința de a face afaceri? Dacă nu vi se par normale aceste lucruri, trebuie să răspundeți de ce Guvernul din care faceți parte a atacat la CCR proiectul USR de debirocratizare și de eliminare a acestor prevederi aberante din legislația națională. Și, la Ministerul Economiei, rezultat din fuziunea a patru ministere, ce restructurare ați făcut? Pentru că cifrele arată că a crescut numărul de angajați. Iar per ansamblu, de când a venit PNL la guvernare, a crescut cu 310.000 numărul angajaților la stat. Ce ați făcut pentru debirocratizare și de ce ați blocat aceste reforme necesare pentru România și, în contextul acesta, cum vă mai puteți numi liberal?”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.