Avem nevoie de 14 miliarde de euro în următorii 11 ani, pentru a nu rămâne în beznă. Oricât de grav sună, acesta este adevărul!
Sistemul energetic românesc suferă din cauza unei lipse acute de investiții, mai ales în ultimii doi ani și jumătate, când guvernul PSD-ALDE a luat miliarde de euro din companiile de stat din acest sector, pentru a finanța găuri bugetare.
În Strategia Energetică elaborată de minister există o lista de obiective de investiții în sectorul de producție și transport al energiei electrice, dar care este foarte dezechilibrată. Sunt multe proiecte în zona de hidroenergie, iar rolul gazelor naturale este subapreciat, în condițiile în care tocmai gazul natural ar trebui să fie combustibilul de tranziție!
Deși se vorbește despre necesitatea exploatării noilor zăcăminte onshore și offshore descoperite, ministerul admite că „menţinerea îndelungată a preţurilor joase nu justifică o continuare a investiţiei.” Adică, Ministerul Energiei a fost co-semnatar al OUG114 care a plafonat prețul la producția internă de gaze naturale și tot Ministerul admite că această decizie a pus capac noilor investiții în exploatarea de gaze naturale!
În plus, proiecte mari depind de scheme de finanțare care trebuie validate de Comisia Europeană. Astăzi, nu există nimic cert cu privire la acest aspect.
Dinspre Bruxelles vine o presiune mare să trecem cât mai rapid prin această tranziție energetică. Pe de altă parte, văzând viziunea acestui Guvern, mă tem că nu vom fi pregătiți să facem față noilor schimbări.1