[vc_row][vc_column][vc_column_text]Următoarea pe listă este Hidroelectrica. De data aceasta, Fondul Proprietatea a cerut distribuirea conform aportului fiecărui acționar a 100% din profitului net sub formă de dividende și a 1.000.000 de lei din surplusul rezervelor din evaluare. Statul deține 80% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea 20%.
Anul trecut, compania a înregistrat cel mai bun rezultat din istorie – 1,6 miliarde de lei profit brut – și toată lumea se aștepta că pasul listării la Bursă să fi fost ceva firesc. Dar, ministrul Energiei Anton Anton a avut o exprimare nefericită, spunând că Hidroelectrica trebuie să mai pună carne pe ea. De fapt, statul român își dorește o companie anorexică dacă, pentru al doilea an la rând, în loc să stimuleze conducerea Hidroelectrica să facă investiții, absoarbe profitul pentru a-l dirija spre bugetul de stat. Iar setea de bani a Executivului Dăncilă se simte din plin în buzunarele oamenilor deoarece decapitalizarea companiilor de stat este unul dintre răspunsurile la întrebarea de ce crește ROBOR.
Directorul general al Hidroelectrica amintea la finalul anului trecut că una dintre marile provocări ale companiei este legată de dispecerizare, care ar trebui să se facă în baza unor norme apropiate zilelor noastre. Or, sistemul are nevoie de investiții rapide și de coerență legislativă!
Compania abia ce s-a însănătoșit după ce a fost căpușată ani la rândul de băieții deștepți din Energie. Acum, este mulsă până la ultimul strop chiar de statul român, care se comportă cu companiile sale strategice de parcă ar fi niște covrigării.
#companiidestat[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]