Suntem într-un moment dificil pentru România și pentru consumatorii români. Creșterea prețurilor la energie împovărează dramatic facturile românilor și lovește puternic în antreprenorii și în industria românească. Există soluții de termen scurt – fiscale – și soluții de termen mediu și lung – investiții.
Au existat așteptări mari de la actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu, ca lucrurile să o ia în direcția bună, mai ales în ceea ce privește deblocarea investițiilor în sector și modernizarea sistemului energetic, însă lucrul acesta nu s-a întâmplat în mod consistent. Ieri, ministrul a venit în sfârșit în parlament pentru a discuta despre aceste probleme. Iată care au fost principalele puncte pe care le-am abordat:
(1) centrala pe gaze de la Iernut este în continuare nefinalizată, iar Romgaz, compania de stat în a cărei proprietate este această centrală, pierde în jur de 600.000 euro pe zi din cauza acestei neputințe a statului român. Nu mai spun de energia care putea să intre în sistem și să aibă o influență asupra facturilor românilor. Cine își asumă? Dl. ministru nu mi-a putut răspunde, deși această companie este în subordinea ministerului Energiei.
(2) fără studiu de impact, fără a evalua scenariile posibile, exact așa cum ne spun și regulamentele europene, tot ministrul Virgil Popescu a eliminat obligația pentru furnizori de a constitui stocuri minime de gaze naturale, Iar, acum, același ministru a ajuns să ne spună că gazoductul rusesc Nord Stream 2 este o soluție pentru a ieși din acest impas al prețurilor ridicate la gaze. Și că Europa nu mai avea de suferit de pe urma unui eventual deficit de gaze naturale, odată ce Nord Stream 2 va fi operațional. L-am întrebat cum a ajuns un reprezentant al guvernului României, al doilea producător de gaze naturale din UE, să își lege speranțele de un proiect rusesc pe care România nu l-a susținut la Bruxelles?! Din păcate domnul ministru ne-a spus că și-a luat pălăria de analist când a făcut acele referiri, multe la număr de altfel.
(3) l-am invitat pe ministrul Virgil Popescu, care este și parlamentar, să semneze o inițiativă pe care o voi depune în Parlament și care va conduce la responsabilizarea conducerii ANRE. Vorbim de o instituție aflată sub control parlamentar și care a gestionat lamentabil procesul de liberalizare a pieței de energie. Acest lucru se va schimba dacă proiectul de lege prezentat va fi adoptat. Respingerea în parlament a raportului de activitate al ANRE va duce automat la demiterea conducerii acesteia. Sper că parlamentari din toate formațiunile să susțină adoptarea proiectului în procedură de urgență. Domnul ministru nu a semnat acest proiect de lege, are nevoie de timp.
De la putere sau din opoziție, ne vom bate în continuare pentru #revolutiabuneiguvernari.