Din start ceva este dubios dacă vezi că PSD vorbește despre transparență. Pur și simplu, acest partid ne-a demonstrat nu numai că nu este capabil de acest lucru, dar toate acțiunile sale sunt, de fapt, în sens opus!
Ce ar fi însemnat ca energia să devină cel mai transparent produs din economie?
(1) Statul să nu intervină ca să plafoneze prețuri, ci să se limiteze la rolul său de arbitru. ANRE ar fi trebuit să simplifice și să explice cât mai bine populației cum se formează factura finală a consumatorilor și cum sunt stabilite de ANRE tarifele componentelor din preț (transport, înmagazinare, furnizare, distribuție, taxa de cogenerare, suma alocată certificatelor verzi etc.).
(2) Un audit comprehensiv al sistemului de producție, de transport, de furnizare și de distribuție al energiei ar fi demonstrat, pe de-o parte, în ce stare deficitară este securitatea energetică a României și, pe de altă parte, care ar fi necesarul de investit pentru retehnologizarea sistemului energetic românesc. Mai mult decât atât, am fi aflat și cu câte procente crește prețul acestui serviciu din cauza deficiențelor tehnice și a pierderilor din sistem.
(3) Parlamentarii puterii din Comisia de Industrii și Servicii s-au opus din răsputeri liberalizării prețului la producția de gaze naturale și a interconectării regionale a României. Dereglementarea prețului de achiziție al producției ar fi putut determina și alți investitori să finanțeze operațiuni de explorare și producție iar interconectarea regională ar fi deschis calea unor noi surse de import pentru gaze naturale. Cu cât am fi avut mai multe opțiuni, cu atât ar fi crescut transparența fixării prețului la producție.
În schimb, PSD și ALDE au preferat să încurajeze același model autarhic de a controla piața de energie prin Ordonanța Lăcomiei PSD (OUG114/2018), stabilirea prețurilor fiind un privilegiu la care au acces câțiva guvernanți, funcționari și parlamentari și nu rodul cererii și ofertei de pe piață.