Am depus un proiect de lege astfel încât conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să răspundă cu adevărat în fața parlamentului.
ANRE se află sub control parlamentar. În realitate, această instituție își desfășoară activitatea ca un veritabil ”stat în stat”, iar instrumentele de control parlamentar sunt mai degrabă superficiale.
În condițiile actuale, în care există numeroase semne de întrebare privind modul în care ANRE a gestionat reglementarea pieței de energie, se impune mai mult ca oricând exercitarea reală a controlului parlamentar asupra activității instituției. ANRE are un impact direct și major asupra consumatorilor și pieței de energie și trebuie să răspundă cu adevărat în fața parlamentului pentru deciziile luate.
Proiectul de lege pe care l-am depus conține următoarele prevederi:
Raportul de activitate al ANRE va putea fi dezbătut și votat în plen. În cazul respingerii în parlament a raportului de activitate al ANRE, mandatele membrilor Comitetului de reglementare vor înceta de drept.
Membrii comitetului de reglementare al ANRE vor putea fi revocați prin vot în plen dacă aceștia nu pun în aplicare legislația europeană obligatorie pentru România.
Am încredere că acest proiect de lege va reprezenta un pas înainte pentru o activitate corectă a ANRE, prin responsabilizarea conducerii sale. Instituții publice precum Consiliului Național al Audiovizualului sau Avocatul Poporului își desfășoară deja activitatea sub prevederi similare.
România are nevoie ca o instituție cu rol cheie într-un domeniu care generează miliarde de euro în economie să funcționeze corect și în interesul consumatorilor români.