Proiectele de producție de energie din surse regenerabile aduc numeroase oportunități importante pentru România, dar au în continuare de depășit provocări semnificative. Una dintre acestea este reprezentată de durata ridicată a termenelor de autorizare a proiectelor regenerabile. Aceste concluzii au fost susținute de Cristina Prună (USR), vicepreședinte al Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților la conferința internațională ”Energy Week Black Sea„ care a avut loc astăzi la București.
În cadrul conferinței la care au participat investitori din țări precum Bulgaria, Moldova, Turcia şi Georgia, a fost punctat și potențialul pe care România îl are în dezvoltarea sectorului prosumatorilor de energie care poate ajunge la o capacitate instalată de până la 5 GW în 2030.
„Legea pe care am reuşit să o promovăm şi să o adoptăm în parlament pentru reducerea TVA-ului de la 19% la 5% pentru panourile fotovoltaice va duce la o creştere a numărului de prosumatori. Am lucrat de asemenea în această perioadă la o nouă lege care să reducă termenele de autorizare și să eficientizeze întreg procesul prin crearea unui one stop shop. Proiectul va aduce şi un concept adoptat deja în Spania de autorizare tacită în lipsa unui răspuns din partea autorităților pentru proiectele de dimensiuni mici. Mai mult decât finanțare, investitorii au nevoie de un stat care să vină în sprijinul lor, nu să le pună piedici.”, a declarat deputata USR Cristina Prună.
România are nevoie de câteva lucruri importante pentru a-și duce la îndeplinire obiectivele și de termene clare care să meargă pe următoarele direcții :
1) Crearea unui cadru legislativ care să ia în calcul deficiențele în materie de absorbție de fonduri europene cât și prețurile reglementate la energie.
2) Urgentarea semnării contractelor de finanțare a proiectelor prin PNRR și accesarea de către firmele din piață a banilor euripeni din Fondului de Modernizare.
,,Sunt încrezătoare în România și știu că ne putem atinge obiectivele printr-o legislație stabilă și care să vină în mod real în sprijinul dezvoltării de noi proiecte regenerabile. Sper că și reprezentanții formațiunilor guvernamentale să înțeleagă importanța acestui lucru pentru securitatea energetică a României și pentru perspectivele noastre viitoare de poziționare ca un factor de consolidare a securității în regiune”, consideră Cristina Prună.