Deputata USR Cristina Prună, membră în Comisia de Industrii și Servicii, a trimis, vineri, o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose și ministrul Energiei Toma Petcu, precum și către toți liderii de grup și președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, în care le cere să împiedice adoptarea cu amendamente a Ordonanței de Urgență 64/2016 care modifică Legea energiei electrice și a gazelor naturale și împinge România în procedură de infringement.
Scrisoarea deschisă
Stimate Domnule Președinte,
Apelez la această cale, a scrisorii deschise, pentru a vă semnala un caz cu potențial extrem de periculos pentru siguranța și securitatea energetică a României. Este vorba despre încercarea unui grup restrâns de deputați de a restricționa, prin toate mijloacele, piața gazelor naturale din România, de a ne izola de Uniunea Europeană astfel încât să rămânem, pe termen mediu exclusiv dependenți de un singur furnizor aflat dincolo de granița noastră de est.
Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților a decis prin votul unei majorități împreună cu președintele acestei comisii mutilarea Ordonanței de Urgență 64/2016 care modifică Legea energiei electrice și a gazelor naturale. Prin amendamentele depuse se blochează interconectarea României la piața de gaze europeană, se pune în pericol realizarea proiectului BRUA, se diminuează practic șansele României de a exploata gaze naturale în platoul continental al Mării Negre și se naționalizează piața tranzacțiilor cu gaze naturale din România prin eliminarea unui operator privat român licențiat pentru a desfășura activități bursiere.
Aceste abordări politice promovate încă de la începutul acestui an au culminat cu votarea amendamentelor respective și trimiterea Ordonanței modificate în plenul Camerei Deputaților. Dimensiunea dezastrului către care am putea să ne îndreptăm pare a fi ignorată în interiorul Parlamentului, în condițiile în care raportul de aprobare a OUG 64/2016 va fi supus votului în plenul Camerei Deputaților cât de curând.
În discuțiile Comisiei de Industrii și Servicii s-au ignorat avertismentele și punctele de vedere care explicau ce urmează să se întâmple. Am primit avertismente atât din partea Ministerului Energiei, cât și din partea Comisiei Europene. Apreciez pozițiile Ministerului Energiei, dar am constatat cu surprindere că ele au fost ignorate iar funcționarii săi au fost evacuați din sala atunci când au atras atenția că amendamentele vor distorsiona grav piața de gaze naturale națională. De-a lungul dezbaterilor am primit mai multe puncte de vedere din partea Comisiei Europene care au culminat cu o scrisoare din partea comisarului european pentru schimbări climatice și energie, Miguel Arias Cañete. Documentul primit de către președintele comisiei, Iulian Iancu, ne-a fost ascuns deși în el se preciza clar că România va fi subiectul unei proceduri de infringement dacă OUG 64/2016 va trece prin Parlament așa cum a decis Comisia de Industrii și Servicii.
În ultimele luni, s-au folosit nenumărate minciuni, neadevăruri flagrante, mesaje populiste și naționaliste. S-a vehiculat creșterea prețurilor la gaze naturale, alimentată de previziuni nerealiste și care nu au fost fundamentate în cifre. Totul pentru a construi bazele unui monopol de stat care să fie poziționat în mâna unui grup de interese restrâns și a căror obiective lovesc direct în siguranța și securitatea sistemului energetic. Încă nu pot să cred că am ajuns să decidem în Parlamentul României naționalizarea unei afaceri private aparținând capitalului autohton. Vorbim de ani de zile de nevoia de a ajuta capitalul românesc, dar în practică nu reușim să facem prea multe, ba chiar le închidem piețele și oportunitățile.
Apelez la dumneavoastră în speranța că vom reuși împreună să împiedicăm adoptarea modificărilor Ordonanței puse la cale de grupul de la Comisia de Industrii și Servicii și păstrarea formei inițiale a OUG 64/2016. Nu este o cerere politică, nu este o cerere venită din partea unui partid anume, este o cerere motivată de interesul național al sectorului energetic românesc și din dorința de a evita un infringement european și o dependență viitoare de importurile de gaze naturale, în condițiile în care sabotăm cu bună știință proiecte de investiții de interes național.
Cristina Prună
Deputată
Membră în Comisia de Industrii și Servicii