În cadrul unei dezbateri privind managementul companiilor de stat, organizată astăzi de Uniunea Salvați România, mai mulți experți în domeniu au cerut Ministerului Finanțelor Publice să amendeze miniștrii responsabili care nu aplică Legea 111/2016 cu privire la implementarea guvernanței corporative la companiile de stat din subordine.
Recomandarea experților prezenți la dezbaterea USR vine ca răspuns la solicitarea statului de a încasa dividende speciale din rezervele companiilor la care este acționar majoritar. În opinia acestora, o astfel de solicitare a statului vine pe fondul abandonării principiilor de guvernanță corporativă în conducerea companiilor de stat.
Parlamentarii USR, Cristina Prună și Silvia Dinică, organizatorii acestei dezbateri, au anunțat la finalul discuțiilor că vor depune o interpelare pentru ministrul Finanțelor prin care să ceară o evaluare a implementării Ordonanței 109 la companiile de stat precum și amendarea pe persoană fizică a miniștrilor care nu respectă prevederile Legii 111/2016.
Corina Murafa, expert în guvernanța corporativă, consideră că ”Legea 111/2016 se încalcă cu bună știință. În multe cazuri au fost numite interimar persoane în conducerea companiilor de stat cărora le-a fost prelungit mandatul și după expirarea celor șase luni prevăzute de lege.” Potrivit calculelor acesteia, ministerul Finanțelor ar trebuie să încaseze cca. 3 milioane de euro dacă ar amenda miniștrii care nu aplică Legea 111/2016.
De asemenea, Daniel Naftali, reprezentanul Fondului Franklin Templeton susține că ”interimatul la conducerea unor companii de stat este cea mai dăunătoare formă de conducere pentru că experiența câștigată cu Ordonanța 109 în ultimii ani se poate pierde foarte ușor într-o astfel de situație”.
Și Daniela Lulache, fost director general al Nuclearelectrica, este de părere că ”ceea ce se întâmplă acum pleacă de la neînțelegerea guvernanței corporative iar în sectorul energetic asistăm la o deviere clară de la aceste principii.”
Mai mult, Otilia Nuțu de la Expert Forum, în contextul în Comisiei speciale de anchetă a ANRE din Parlament, a atras atenția că ”este foarte periculos să se renunțe și la OUG 109 și la independența ANRE. Controlul politic absolut al companiilor de stat din sectorul energetic atât în ceea ce privește numirile în managementul lor dar și la nivelul reglementatorului va fi dezastruos.”
La finalul dezbaterii, parlamentarii USR Silvia Dinică și Cristina Prună au anunțat că se vor opune aprobării unei ordonanțe de urgență prin care o parte din atribuțiile ANRE să fie preluate de ministerul Energiei și că vor susține în continuare independența ANRE sub control parlamentar.
De asemenea, pentru evitarea unor situații în care statul cere peste noapte dividende speciale de la companiile de stat, riscând să afecteze investițiile în mentenanța și siguranța infrastrucurilor energetice, USR va ropune un proiect de lege prin care să fie reglementată politica de împărțirea dividendelor către acționari conform recomandărilor OECD care cer transparență și predictibilitate pentru mai mulți ani a unor astfel de politici.
La dezbaterea organizată de USR la Senatul României au participat: Corina Murafa – consultant enegie, Daniela Lulache – consultant energie, Otilia Nuțu – Expert Forum, Daniel Apostol – ROPEPCA, Daniel Naftali si Catalin Niculita – Franklin Templeton Investment, Dan Ionescu, fost consilier Ministerul Energiei, Ionel Dancă – analist economic, Sandra Toader – Conpet S.A., Mihai Vilț – Forte Gaz România.