Deputata USR Cristina Prună a organizat, la Parlament, o masă rotundă pe tema prosumatorilor de energie. Dezbaterea și-a propus să creioneze soluții la provocările viitoare în ceea ce privește integrarea prosumatorilor în sistemul energetic național, continuarea programelor de finanțare din surse europene și finanțarea pentru investiții în rețele de transport și distribuție fără a afecta facturile consumatorilor.
Dezbaterea a reunit reprezentanți ai Guvernului, ai prosumatorilor, ai furnizorilor și distribuitorilor de energie, Transelectrica, ANRE și AFM.
Numărul de prosumatori a crescut puternic în România. Conform estimărilor vicepreședintelui ANRE, în martie anul viitor vom ajunge la 2.000 MW instalați. Estimările pentru finalul acestui an erau deja la 100.000 de prosumatori cu 1.500 MW instalați (echivalentul puterii instalate a celor două reactoare de la Cernavodă). Prosumatorii au apărut în ciuda unor probleme sistemice, însă au existat și câțiva pași importanți care au fost făcuți, inclusiv la nivel legislativ: definirea prosumatorului, cadrul pentru compensarea cantitativă, reducerea recentă la 5% a cotei de TVA pentru achiziția și instalarea de panouri fotovoltaice. Alte proiecte legislative care vizează acest sector sunt în procedură parlamentară.
Creșterea numărului de prosumatori generează însă provocări. Poate cea mai importantă este capacitatea din ce în ce mai limitată a rețelei de transport și distribuție învechite de energie electrică, ce trebuie să preia un număr din ce în ce mai mare de prosumatori. O altă provocare vine din dezvoltarea timidă de până în prezent a capacităților de stocare a energiei.
„Soluția nu e însă să blocăm expansiunea prosumatorilor, ci să susținem acest tip de producție de energie, fără a crea dezechilibre în sistemul național. În toată Europa dezvoltarea sectorului prosumatorilor este încurajată. Dacă sunt obstacole trebuie să le depășim, prin noi soluții legislative și prin investiții ale companiilor din domeniu. Dar, categoric, valoarea și impactul pozitiv al prosumatorilor trebuie apreciate, nu puse sub semnul întrebării”, a declarat Cristina Prună (USR), vicepreședinte al Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților și organizator al evenimentului.
România fie se adaptează și depășește provocările din sectorul prosumatorilor, fie riscăm să rămânem în urmă într-un domeniu care, nu doar că ne ajută să avansăm, dar vine cu soluții și răspunsuri la ceea ce înseamnă creșterea accelerată a consumului de energie electrică în noul context european de reducere a emisiilor de CO2, dar și în direcția atingerii obiectivelor de a avea prețuri corecte la energie și facturi care să nu pună presiune pe bugetele oamenilor.
„Soluțiile nu au întârziat să apară în dezbatere, de la investiții în rețelele de transport și distribuție, la noi programe de finanțare prin RePowerEU. Chestiuni legate de facturare, scutirea prosumatorilor de la plata certificatelor verzi sau posibilitatea donării energiei sunt deja pe agenda Parlamentului sub formă de proiecte legislative. Am încredere că lucrurile vor avansa. Cred că putem spune că drumul către descentralizarea producției de energie nu mai poate fi întors”, a concluzionat deputata USR.