[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Luni, domnul Darius Vâlcov ne promitea o scădere de 20% a prețului gazelor. Ieri, ANRE ne-a anunțat că prețul va crește de fapt cu 5,83%. Prețul final al gazelor la populație a mai fost scumpit anul acesta, tot de ANRE, în ianuarie cu 8%, iar în aprilie cu 10%, pentru furnizori diferiți, deci o medie de 9%.
Ieri, guvernul PSD-ALDE nu s-a lăsat și a mers cu populismul până la capăt. Astfel că, a apărut deja în spațiul public o hotărâre de guvern care ar plafona prețul la producție la 55 lei/Mwh. Analizam ieri efectele nefaste ale acestor măsuri, arătând de fapt că intervenția statului asupra prețului poate avea efecte negative, în condițiile în care prețul a fost deja dereglementat. Mecanismele economice par, din păcate, greu de înțeles, pentru membrii guvernului și chiar ministerul de Finanțe.
Evident că ne-am dori cu toții scăderea prețului la orice bun si la orice serviciu, doar ca trebuie sa reflecte realitatea pieței, nu dorința unui consilier.
Ar fi util înainte de a ne apuca să încurajam astfel de inițiative curioase să ne punem câteva întrebări, înainte să ne lăsăm seduși de ceea ce spun cei care par să ne decidă viitorul zilele acestea.
Una dintre lecțiile de economie din clasa a-11a se referă la cerere, ofertă și preț pe o piață și cum se influențează reciproc aceste elemente. Si acum, ținând cont de aceste mecanisme, să ne imaginăm cum ar reacționa un producător în condițiile plafonării prețului.
Oare acesta ar mai produce la fel de mult dacă prețul ar fi plafonat? Răspunsul cel mai probabil este nu, deci oferta de gaz intern pe piață s-ar reduce. Statul nu poate merge până la a obliga producătorii să își mențină producția constantă.
Și, continuând raționamentul, la o cerere care nu are cum să scadă, deoarece numărul consumatorilor români, fie ei industriali sau finali, rămâne constant pe termen scurt, evident că aceasta trebuie satisfăcută din alte surse, adică import.
În graficul de mai jos puteți observa nivelul și evoluția prețului gazelor de import in 2017-2018. Acesta este mult mai mare decât al gazelor din producția internă și vine de la ruși. Deci, plafonarea prețului de către stat, ar conduce la prețuri mai mari, dar și la o dependență mai mare de gazul rusesc!
Guvernul PSD-ALDE va intra în defensivă și va folosi un alt argument pentru creșterea prețului și anume dereglementarea prețului la producător. Sunt necesare și aici câteva precizări.
Decuplarea prețului de la mecanismul stabilit discreționar de stat trebuia să se întâmple pentru a ne alinia și noi regulilor pieței libere europene. Ce e mai puțin știut este că în 2013, apoi în 2015, guvernul a negociat un calendar de creștere a prețului la producător până în 2021 cu Comisia Europeană pentru a ne apropia gradual de piața europeană. Între timp s-a luat decizia ca prețul la producție să se dereglementeze mai devreme, începând cu aprilie 2017 (contextul fiind grantul de la Comisia Europeană pentru construcția conductei BRUA).
Tot în graficul de mai jos, observăm că această dereglementare a avut un efect pozitiv, prețul din calendarul de liberalizare negociat cu Comisia Europeană fiind mai mare decât cel regăsit actualmente pe bursă (prețurile din grafic sunt o medie a cifrelor redate de ANRE în ultimul comunicat de presă).
Așadar, prețurile vor evolua în ritmul dat de piață. Ce facem însă cu consumatorii vulnerabili, aceia care nu își pot permite să își plătească facturile și pentru care și o creștere a prețului facturilor reprezintă un mister la care guvernarea PSD ALDE nu a găsit răspuns. Statul trebuie să vină cu o legislație pentru aceștia, legislație care este blocată de ani de zile și a fost din nou amânată până în 2019.
—-
LE: Ministerul Finanțelor Publice tocmai a anunțat că nu erau suficienți de pregătiți pentru a susține plafonarea prețului gazelor la 55 lei/Mwh până în 2021. E bine când se realizează nepregătirea unora în a lua decizii majore pentru români. Sper totuși că își vor defini prioritățile mai bine data viitoare, consumatorul vulnerabil fiind una dintre ele.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]