[vc_row][vc_column][vc_column_text]Uniunea Salvați România îi cere ministrului Energiei, Anton Anton, să își respecte funcția pe care o deține și să se comporte ca atare. Ultimele declarații ale ministrului Energiei au menirea să ne îngrijoreze în legătură cu capacitatea sa de a se ridica la înălțimea demnității pe care o ocupă. Dorim să tragem un semnal de alarmă în legătură cu modul în care înțelege domnia sa să gestioneze domeniul care îi revine. Nici modul în care alege să comunice cu presa și cu cetățenii nu este cea mai potrivită pentru un ministru și îi adresăm rugămintea de a respecta funcția de ministru printr-un comportament demn de un ministru.
Ca urmare a declarațiilor ministrului Energiei din ultimele două săptămâni, Cristina Prună va depune o interpelare la adresa ministerului în care va cere clarificări pe subiectele importante aflate în subordinea acestui minister.
Principalele subiecte la care așteptăm răspunsuri clare și profesioniste de la domnul Anton Anton sunt următoarele:
- Care este momentul exact în care ministerul va finaliza Strategia Energetică Națională? Precizăm că Ministerul Energiei se află în posesia unui document finalizat și care a fost trimis la Ministerul Mediului pentru a primi avizele necesare. Ce s-a întâmplat cu acest document și de ce lasă ministrul senzația că ar dori să pornească de la zero în redactarea unei noi strategii? Cităm dintr-un recent interviu al ministrului opinia exprimată despre Strategia Energetică Națională: ”Eu sper şi am un pariu cu o domnişoară drăguţă care mi-a spus că ea nu crede că voi termina strategia energetică şi, dacă o termin, va sta în cap şi i-am spus să se antreneze.”
- În ce stadiu se află negocierile pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă? Cele două reactoare sunt vitale pentru securitatea energetică a României și e nevoie de clarificări urgente în ceea ce privește situația în care au ajuns negocierile. Cităm din același interviu: ”Astăzi suntem în discuţii foarte avansate cu nişte investitori. Discuţiile astea continuă. Alaltăieri au fost pe-aci. M-am întâlnit… i-am văzut în lift.”
- Care este situația exactă în ceea ce privește producția de energie pe bază de cărbune ținând cont că avem restanțe uriașe în ceea ce privește protecția muncii, fapt care s-a soldat deja cu numeroase pierderi de vieți omenești. În plus, conform datelor făcute publice în ultima vreme, mai multe centrale nu îndeplinesc standardele de mediu și riscă să nu mai poată funcționa. Conform unei știri de ultimă oră, directorul CEO va merge la Bruxelles pentru a cere o derogare de patru ani de la obligația complexului energetic de a se supune noilor norme de mediu impuse de Comisie. În schimb, ministrul Energiei pare a crede contrariul acestei situații, astfel că cităm din nou din interviul domnului ministru: ”Centralele pe cărbune sunt la standarde internaţionale. A, că se modifică standardele, că o să fie ceva mai complicat, că va trebui să curăţăm mai mult gazele de ieşire din termocentrale, super, o să facem şi chestia asta… Eu nu cer derogări. Eu nu mă duc la Comisia Europeană să cer derogări.”
Cu ce bani se vor face investițiile în domeniul energetic și care este modalitatea exactă pe care o prevede ministerul în acest sens? Conform declarațiilor ministrului, statul poate decapitaliza companiile de stat pentru că investițiile vor fi făcute chiar de către stat. Iată ce crede domnia sa: ”Atâta vreme cât statul face investiţiile… el face, statul până la urmă decide că facem investiţia aia, facem investiţia aia sau aia, eu nu cred că e chiar aşa o mare disperare că adună banii la un loc şi zice anul ăsta ţi-i dau ţie.” În această situație, cerem domnului ministru să explice exact ce investiții se vor face și care este mecanismul precis prin care va obține de la bugetul stat banii necesari.
Cristina Prună, deputat USR, membru în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților: ”Sunt îngrijorată de modul în care înțelege ministrul Energiei, Anton Anton, rolul său de înalt demnitar al statului român, direct răspunzător de securitatea energetică a României. Lipsa unei minime rețineri în a face tot felul de glumițe și de a trata fără seriozitate rolul ce îi revine mă face să cred că la Ministerul Energiei vom avea parte în cel mai bun caz de stagnare. Domeniul energiei are nevoie de o strategie urgentă și de seriozitate în programul de investiții uriaș pe care statul român va trebui să îl implementeze într-o perioadă de timp foarte scurtă. Îl voi chema pe domnul ministru în fața Parlamentului cu speranța că va avea răspunsuri serioase la chestiuni extrem de importante pentru securitatea energetică a țării. Sper că va da dovadă de mai mult echilibru și că se va pregăti temeinic pe viitor”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]