[vc_row][vc_column][vc_column_text]USR cere punerea rapidă pe ordinea de zi a Legii offshore pentru a fi dezbătută în comisiile reunite din Camera Deputaților. E nevoie de o discuție tehnică și pe cifre, cu studii, analize, proiecții de preț, la care să participe ministrul Energiei, ministrul Finanțelor publice și șeful ANRM. În acest context, USR îl invită săptămâna viitoare pe ministrul Energiei Anton Anton (ALDE) la „Ora Ministrului” pentru a dezbate în plenul Camerei Deputaților Legea offshore și modul cum poate fi valorificată producția de gaze naturale din Marea Neagră.
„Legea offshore este blocată de mai multe săptămâni. Principalii decidenți s-au ferit de discuțiile publice, însă România nu-și mai poate permite să aibă încă un mare proiect ratat pentru că avem o guvernare ce nu se poate ridica la înălțimea importanței pe care această resursă o poate avea în economie și în societatea românească. Ministrul Energiei trebuie să vină în Parlament și să își exprime părerea cu privire la Legea offshore din perspectiva obiectivelor menționate în Strategia Energetică. Marea dezbatere care lipsește, astăzi, este despre cum poate România să valorifice gazele din Marea Neagră și cum putem găsi un echilibru fiscal între interesele statului și încurajarea mediului investițional”, a spus deputatul Cristina Prună.
În Strategia Energetică elaborată de ministerul Energiei și pusă în dezbatere publică se precizează că, în condițiile menținerii actualului nivel al consumului, rezervele actuale exploatate de gaze naturale ale României se vor epuiza în următorii 14 ani. Fără exploatarea noilor descoperiri de zăcăminte din Marea Neagră, România se va transforma dintr-o țară producătoare într-o țară importatoare de gaze naturale!
O altă realitate cruntă este că, deși ponderea cea mai mare din cantitatea de gaze naturale se duce spre consumul casnic (cca. 30% în anul 2017), numai 46% din gospodăriile românești sunt racordate la sistemele de distribuție și furnizare. Industria chimică, în loc să fie unul dintre principalele motoare ale economiei românești, a devenit un importator net de produse petrochimice chiar dacă, pentru unele, materia primă este din România.
Racordarea consumatorilor casnici și valorificarea superioară a gazului natural pe piața internă sunt două obiective menționate în cadrul Strategiei Energetice, numai că, în cazul dezbaterilor pe marginea Legii offshore, ministrul Energiei a lipsit cu desăvârșire.
Pentru România, gazele din Marea Neagră ar trebui să însemne cel mai mare proiect economic al următorilor 30 de ani. USR a depus un amendament la Legea offshore în acest sens, pentru ca banii din exploatările de gaze din Marea Neagră să meargă în investiții în extinderea rețelelor de gaze, industria petrochimică și proiecte energetice, prin Pilonul 2 de pensii.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]