Parlamentarii Comisiei pentru industrii și servicii au votat astăzi în bloc o nouă schemă de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă. M-am opus acestei noi legi deoarece aceasta lovește tocmai în buzunarul consumatorului final! Cu toate acestea am susținut amendamentele care vizau încurajarea prosumatorilor.
Cum funcționează această schemă?
Pe scurt, statul oferă certificate verzi investitorilor în regenerabile, care la rândul lor le vând, alături de energia produsă, furnizorilor care le decontează în factura consumatorului final. O schemă de tip ajutor de stat în care statul nu cheltuiește nimic, iar consumatorul decontează totul!
Am rămas practic la nivelul anului 2008 când s-a considerat că prețul echipamentelor și al tehnologiei folosite trebuia suportat de consumator pentru a încuraja energia regenerabilă. Este, însă, scandalos că 10 ani mai târziu se întâmplă fix același lucru, deși tehnologia a evoluat mult comparativ cu anul 2008. Alte țări UE au realizat deja acest lucru și nu mai folosesc astfel de scheme păguboase, bazate pe certificate verzi, ci sisteme mai puțin generoase, în care statul lansează licitații pentru noi capacități de producție și câștigă investitorul cel mai ieftin.
România și-a atins deja ținta pe regenerabile de 24%. La nivel european se negociază în prezent între Consiliu, Parlament și Comisia Europeană creșterea acestei ținte până la 35%, însă până ca aceasta să devină realitate mai e cale lungă. Așa că, de ce era nevoie de o nouă schemă la fel de avantajoasă, în condițiile în care nu avem o nouă țintă de îndeplinit la nivel european, iar costul tehnologiei folosită în regenerabile scade pe zi ce trece?
Impactul la consumatorul final va creste, gradual, de la 11,1 euro/Mwh la 14,5 euro/Mwh începând cu 2022. Facturile vor crește netransparent deoarece nu există în prezent un sistem prin care consumatorii să își poată calcula singuri cât plătesc. Totul depinde de cota distribuitorilor care este stabilită de ANRE.
Cei care vor suferi vor fi tocmai consumatorii vulnerabili, neglijați de fiecare data. Legislația care vizează consumatorul vulnerabil a fost deja amânată de două ori și nu există semnale clare că va fi adoptată prea curând.
Astfel, în timp ce unii vor învârti milioane de euro în afaceri cu regenerabile, alții abia dacă vor putea să își plătească factura la energie. Totul cu binecuvântarea deputaților din Comisia de industrii și servicii!