[email protected]
Cristina Prună Cristina Prună Cristina Prună
  • Home
  • Despre mine
    • Despre mine
    • Echipa mea
  • Activitate
    • Declarații
    • Inițiative legislative
    • Evenimente
    • Audiențe în stradă
    • Comisia de industrii și servicii
    • Vot în Plen
  • Știri
  • Contact
Donează
  • Home
  • /
  • Știri
  • /
  • 5 concluzii de la întâlnirea Platformei regiunilor carbonifere în tranziție

5 concluzii de la întâlnirea Platformei regiunilor carbonifere în tranziție

July 16, 2018 Mircea No Comments Știri comisia europeana, exploatare carbonifera, mina, mine, UE

Europa vrea să găsească alternative pentru înlocuirea industriei de cărbune, pentru a diminua cantitatea de emisii de CO2 și pentru a atinge țintele de mediu în anii 2030, respectiv 2050. Bruxelles-ul încurajează energia regenerabilă și își dorește o tranziție ușoară a zonelor monoindustriale, a căror economie se centrează în jurul exploatării carbonifere, către activități economice alternative.

În acest sens, Comisia Europeană a invitat autoritățile publice centrale și locale să facă parte din această platformă și să vină cu propuneri de proiecte pentru regiunile carbonifere în tranziție. Am participat la această a doua întâlnire, după ce în februarie 2018, aflând de existența acestei platforme, am trimis o scrisoare comisarului european pentru politici climatice Miguel Arias Canete pentru a cere includerea Văii Jiului în acest proiect.

România a fost reprezentată la Bruxelles de Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, de reprezentanți din Ministerul Energiei, dar și de oficiali ai Complexului Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia, companiile care gestionează exploatările de huilă, respectiv lignit din țara noastră. Au mai fost prezenți reprezentanți din Cehia, Germania, Spania, Estonia și Polonia.

Două zile pline, în timpul cărora s-au expus proiecte din regiunile europene prezente la eveniment, inclusiv Valea Jiului și din care am cules câteva idei despre despre cum înțelege Uniunea Europeană să facă anumite lucruri și despre cum se poziționează România la Bruxelles:

  1. Comisia Europeană a început o acțiune demnă de lăudat, dar căreia îi lipsește responsabilitatea față de banii contribuabililor europeni. Fără a intra într-o retorică thatcheriană față de UE, cele 3 milioane de euro pentru acțiuni preparatorii dedicate acestor proiecte, aprobați de Parlamentul European și anunțați de directorul Klaus Dieter Borchardt de la Directoratul General pentru Energie, sunt prea mulți pentru ceea ce își propun să facă. Adică să acopere costurile administrative și de secretariat pentru funcționarea platformei și nu proiectele în sine! Cu o astfel de abordare și lipsă de responsabilitate față de banul public, Europa nu dă un mesaj pozitiv țărilor membre.
  2. Valea Jiului a intrat prea târziu în această cursă. România a pornit cu un decalaj de 6 luni, deoarece iresponsabilitatea schimbărilor repetate de guvern a făcut să fie ignorat inițial potențialul acestei platforme cu toate că, la lansarea sa, din decembrie 2017, a fost implicat activ Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu.
  3. Reprezentanții din celelalte regiuni europene prezente la eveniment au fost foarte aplicați și au prezentat strategii clare și câte 2-3 proiecte concrete și foarte precis elaborate pentru regiunile lor cu termene de implementare, bugete, impact clar asupra oamenilor, etc. România a mers acolo cu un narativ despre istoria și geografia Văii Jiului, despre ce s-a făcut, iar așa-zisele proiectele propuse au fost de ordinul zecilor și mai degrabă la stadiul de idei, foarte succint enumerate, fără termene, bugete sau impact.
  4. Europarlamentarii români de care nu prea se aude nimic în România nu înțeleg rolul pe care ar trebui să îl joace la nivel european. Nu am auzit până acum vreun europarlamentar român din comisiile de energie sau mediu care să facă eforturi pentru a promova astfel de inițiative pentru România sau oricare altele.
  5. Trebuie să acționăm cu responsabilitate și să terminăm cu viziunea de un ciclu electoral, dacă vrem să avem un cuvânt de spus la Bruxelles, dar și un impact real în viața unor oameni care au fost manipulați din anii ’90 încoace. Valea Jiului și orice altă regiune este despre oameni, atât în România cât și la Bruxelles. Atât timp cât nu vom trece peste clivajele prezente la nivel politic și nu vom înțelege să colaborăm pentru a mișca lucrurile în interesul României, vom continua să pierdem oportunități importante de a avea o voce puternică în cadrul Uniunii.
Share:
prev post next post

Leave a Comment Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Caută

Articole recente

  • USR depune în Parlament lege pentru reducerea poverii fiscale pentru PFA-uri
  • Cristina Prună, USR: Avem o piață de energie reglementată până în anul 2025, fără niciun fel de mecanism de ajustare, deși prețurile au revenit; legiuitorul ar trebui să încurajeze concurența (Financial Intelligence)
  • Prosumatorii vor plăti în continuare taxa verde. Cristina Prună, USR: Aviz negativ de la Guvern și de la comisia pentru energie din Senat pentru eliminarea taxei (Economedia)
  • Conferință la USR Constanța. Teme economice, atât din perspectivă naţională, dar şi locală, abordate (Ziua Constanța)
  • Cristina Prună, deputat USR: Virgil Popescu refuză dezvoltarea sectorului energetic și blochează investițiile eoliene în Marea Neagră

Arhivă

Footer logo

Link-uri utile

  • Viziunea și angajamentele USR
  • Comisia pentru industrii și servicii
  • Tineri în politică

Instagram

cristinapruna.ro

E oficial! Legea pe care am inițiat-o, care scade E oficial! Legea pe care am inițiat-o, care scade de la 19% la 5% TVA-ul pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare, precum și a kiturilor de instalare, a fost PROMULGATĂ. Devine legea 39/2023!

Am spus-o și o repet, doar investițiile ne pot scoate din această criză energetică. Această lege va duce la creșterea numărului de prosumatori într-un moment în care România are nevoie disperată de creșterea producției de energie.

Unii pun taxe pe soare, noi reducem taxele, precum TVA-ul.

Voi continua să promovez în parlament legi în sprijinul oamenilor din această țară.

PS: la lege am lucrat împreună cu colegul meu, Adrian Wiener, reușind să obținem susținerea tuturor grupurilor parlamentare. O victorie care mă bucură!

#energie #prosumatori
2023 să vină cu pace, sănătate și energie bun 2023 să vină cu pace, sănătate și energie bună! Să aveți fiecare dintre voi și să avem noi toți, ca popor, un an mai bun! La mulți ani! 🎉

#lamultiani #lamultiani2023 #femeiinpolitica
Crăciun fericit! Cu toți cei dragi aproape.❤️🎄❄️

#craciunfericit #craciunfericit🎄
PSD și PNL își bat joc de români! Cer public PSD și PNL își bat joc de români!

Cer public acestui guvern care aduce suferință românilor să elimine declarațiile pentru aplicarea plafonării la energie și să acorde același plafon românilor indiferent de numărul de locuri de consum sau alte bazaconii. De astăzi! Nu peste o săptămână. Ei nu vor să își strice sărbătorile în timp ce alții trebuie să stea la coadă. Comunismul s-a terminat acum 33 de ani.
Gânduri de final de an ❄️ . . . . . #portret Gânduri de final de an ❄️
.
.
.
.
.

#portret #femeiinpolitica #womeninpolitics
Încă o serie de dezbateri pe bugetul țării #u Încă o serie de dezbateri pe bugetul țării

#usr #usrinparlament #femeiinpolitica #2022 #bucuresti #romania
Unii parlamentari sunt uimiți că în parlament p Unii parlamentari sunt uimiți că în parlament pot fi susținute legi transpartinic care să promoveze investițiile în energie și au numit asta «dragoste în parlament».

Ar fi bine ca proiecte precum cel de reducere a TVA-ului la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare să fie susținute cât mai mult. Interesul românilor este să aibă facturi decente la energie și să ieșim din această criză energetică. 

Astfel de legi promovează producția de energie, iar prosumatorii trebuie încurajați prin reducerea taxelor nu prin creșterea lor. Voi iniția și voi lupta în continuare ca proiectele care au în vedere interesul românilor să devină realitate.
✊ Veste bună pentru românii care vor să-și r ✊ Veste bună pentru românii care vor să-și reducă factura la energie sau să devină prosumatori.

📉 ✅ Proiectul de lege pe care l-am depus alături de Adrian Wiener care scade de la 19% la 5% TVA-ul pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare, precum și a kiturilor de instalare, a fost adoptat de parlament. 

➡️ Legea USR îi va sprijini pe cei care vor să-și scadă costurile cu energia și va stimula noi investiții în mici capacități de producție.
 
✊ Numai prin investiții putem trece cu bine de această criză energetică. #USRînParlament
Victorie! Astăzi a fost votat proiectul inițiat Victorie!

Astăzi a fost votat proiectul inițiat de mine împreună cu colegul Adrian Wiener prin care reducem TVA-ul de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare.
România și Europa se află în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii și avem nevoie de noi investiții în acest domeniu. Sectorul care s-a dezvoltat cel mai mult a fost cel al prosumatorilor.
Banii privați au reușit să instaleze sute de MW, iar numărul prosumatorilor a crescut la 27.000 la finalul lunii septembrie 2022 cu peste 250 MW instalați.

Reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompele de căldură și panourilor solare va conduce la creșterea ritmului de realizare a investițiilor atât în producția de energie pentru autoconsum, cât și în eficientizarea energetică a locuințelor. Asta înseamnă facturi mai mici la energie.

Mă bucur că acest proiect a fost susținut transpartinic.
Dezbateri despre taxele și impozitele românilor Dezbateri despre taxele și impozitele românilor - bugetul țării

#invatapetiktok #energie #facturi
Haosul legislativ și instabilitatea trebuie oprit Haosul legislativ și instabilitatea trebuie oprite! Plafonările de prețuri nu reprezintă soluția. Astăzi chiar Ungaria a anunțat că va ridica plafonul de preț pentru carburanți din cauza penuriei. Parlamentul României ar trebui să adopte legi care chiar să încurajeze producția de energie, nu să o saboteze.
Zilele trecute au vrut să introducă taxa pe soar Zilele trecute au vrut să introducă taxa pe soare. O mizerie de lege pe care totuși USR a reușit să o blocheze. Suntem în plină criză energetică și lor le arde de introdus noi taxe pe micii producători de energie, cei care consumă pentru alimentarea electrocasnicelor.

Au modificat legislația de 6 ori în 12 luni și tot nu s-au săturat.  Acest haos legislativ nu face decât să creeze instabilitate și să blocheze investițiile. Continuă acest lung șir al modificărilor iar producția de energie nu va fi stimulată în nici un fel.
Câteva povești din ultimele zile în Republica M Câteva povești din ultimele zile în Republica Moldova
.
.
.
#usr #chisinau #moldova #femeiinpolitica #1decembrie #ziuanationala
#1decembrie #1decembrie🇷🇴 #lamultianiromania #1decembrie #1decembrie🇷🇴 #lamultianiromania
În drum spre Republica Moldova ❤️ . . #usr #1 În drum spre Republica Moldova ❤️
.
.
#usr #1decembrie #femeiinpolitica
Am discutat alături de colegii de la @usr_barlad Am discutat alături de colegii de la @usr_barlad despre situația economică și criza facturilor la energie după un an de guvernare PSD-PNL. Am vorbit despre #carteaneagra a guvernării lansată de USR dar și despre soluții pentru ca România să se poată dezvolta pe viitor
.
.
.
#usr #uniuneasalvatiromania #femeiinpolitica #românia #vaslui
Din nou despre #facturi, #energie și #investiții Din nou despre #facturi, #energie și #investiții în producția de energie - singura soluție pentru a pune punct crizei energetice.

#usr #bucuresti #românia #femeiinpolitica
Le-am stricat săptămâna stimabililor parlamenta Le-am stricat săptămâna stimabililor parlamentari din majoritate. Mi-a spus-o chiar președintele de ședință de la PSD (urmăriți până la final).

Le-am spus că avem pe ordinea de zi ordonanța de prelungire cu 6 luni a mandatelor președintelui, vicepreședintelui și a doi membri din conducerea ANRE și că ar trebui respinsă.

Numai Dumitru Chiriță, președintele ANRE, a prins un “cadou” de 72.000 de euro pentru cele 6 luni de mandat în plus. Din păcate, oamenii din PSD și PNL nu cunosc sentimentul de rușine. Pentru ei a fost mereu mai important să își aranjeze oamenii în posturi călduțe.

Această conducere a ANRE nu a făcut nimic pentru a proteja românii de creșterile de prețuri și pentru a încuraja investițiile. La televizor PNL dădea vina pe ANRE pentru haosul din energie, iar PSD dădea vina pe ministrul Energiei. Ce să vedeți ? PSD a votat pentru ca Virgil Popescu să rămână în funcție chiar aici în parlament, iar PNL a adoptat în Guvern prelungirea mandatelor la ANRE.

Minciunile si bătaia voastră de joc va lua sfârșit. Românii vă văd și nu vă vor ierta.
Despre #weekend-ul acesta cu colegii de la #USR . Despre #weekend-ul acesta cu colegii de la #USR
.
.
.
#bucuresti #romania #femeiinpolitica
România-Samoa #Haka România-Samoa #Haka
Load More Follow on Instagram

Copyright © Cristina Prună. Toate drepturile rezervate.

Politica de confidențialitate
Politica privind fișierele cookie