[email protected]
Cristina Prună Cristina Prună Cristina Prună
  • Home
  • Despre mine
    • Despre mine
    • Echipa mea
  • Activitate
    • Declarații
    • Inițiative legislative
    • Evenimente
    • Audiențe în stradă
    • Comisia de industrii și servicii
    • Vot în Plen
  • Știri
  • Contact
Donează
  • Home
  • /
  • Știri
  • /
  • De ce gazul natural, la un preț fixat politic, nu va reporni industria petrochimică (Contributors)

De ce gazul natural, la un preț fixat politic, nu va reporni industria petrochimică (Contributors)

February 19, 2019 Caterina No Comments Op-ed, Știri liberalizarea pieței de gaze, petrochimie, preț fix gaze

Plafonarea prețului la producția internă de gaze naturale pare să fie, la o primă vedere, cel mai mare obstacol pentru un posibil reviriment al industriei chimice din România. Ideea că un preț mic al gazului, stabilit din pix de politicieni timp trei ani de zile, face din sectorul chimic românesc unul competitiv, nu este decât un miraj. Bazele unei industrii performante depind de cu totul alte criterii, nu de mofturile unor politicieni vremelnici în funcția pe care o ocupă.

La nivel global, nevoia de produse chimice a cunoscut o schimbare fundamentală în ultimii zece ani. Chiar dacă prețul petrolului are, oarecum, un nivel uniform la nivel mondial în comparație cu cel al gazului natural, mult mai oscilant, produsele petrochimice obținute din rafinarea petrolului sunt mult mai scumpe decât cele obținute folosind gazul natural. De aceea, strategic vorbind, întrucât gazul natural este și cea mai puțin poluantă hidrocarbură, începe să câștige teren în fața petrolului pentru obținerea unor produse care ne asigură confortul în viața noastră de zi cu zi.

Industria auto, cea producătoare de echipamente și mașini, producția de electronice, produsele folosite în domeniul financiar și de banking, industria mobilei, construcțiile imobiliare, industria auto, agricultura, sectorul regenerabilelor, sectorul IT&C și chiar industria modei se bazează pe valorificarea superioară a gazului natural, din care se obține metanol și amoniu.

Plasticul devine unul dintre cele mai importante elemente din viața noastră modernă. Este folosit în electromobilitate, în sectorul regenerabilelor, în tehnicile de imprimare 3D și în tot ce înseamnă echipament tehnic și mijloace de ambalare. De cealaltă parte, îngrășămintele sporesc valoarea nutrientă a alimentelor, diminuând efectele prezenței dăunătorilor.

Importanța gazului natural devine din ce în ce mai mare și, teoretic, o țară producătoare ar trebui să se folosească de acest avantaj, al accesului la resursă. Nu este, din păcate, cazul României.

În timp ce porturile Anvers și Rotterdam au devenit adevărate clustere industriale care au îmbinat petrochimia cu economia circulară și cu energia regenerabilă, în România, cel de-al treilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, cererea de gaze a scăzut în mod constant în ultimii zece ani.

Acest lucru s-a întâmplat pe fondul prăbușirii industriei chimice naționale, una dictată de pixul unor demnitari care și-au pus interesele personale mai presus de orice. Într-un fel, eșecul industriei chimice românești a mascat efectul scăderii producției interne de gaze, la adăpostul promovării ideii că suntem o țară care nu are nevoie atât de mare de gazul rusesc.

Descoperirile recente din largul Mării Negre au reaprins, însă, o mare dezbatere. Mai are România un viitor în sectorul petrochimiei cu gaze naturale? Poate fi petrochimia românească revitalizată pentru ca gazul din Marea Neagră să fie valorificat intern prin transformarea lui în produse cu valoare adăugată mare?

Gazul natural, la un preț fixat de politicieni, nu este, nicicum, rețeta succesului

Dacă o industrie competitivă înseamnă doar acces la gaz ieftin dat din “generozitatea” politicienilor pe o perioadă limitată, atunci, tot ceea ce înseamnă industrie petrochimică pe lumea aceasta ar trebui să se închidă.

S-a tot spus că plafonarea prețului la gazele naturale din producția internă va ajuta petrochimia națională să renască. Gazul ieftin nu va reporni producția de polimeri a Oltchimului, de exemplu, pentru că ea a fost bazată pe rafinarea petrolului, la Arpechim. În plus, măsura de plafonare, conform OUG114/2018, se aplică doar pentru trei ani! O afacere sustenabilă nu poate fi una care se construiește de pe o zi pe alta!

Problema de fond este că, în România, dacă ar fi să ne raportăm la perioada post-decembristă, doar în perioada 1 aprilie 2017 – 31 decembrie 2018 prețul la producția de gaz natural nu a fost reglementat. În acest timp, toată industria noastră petrochimică, nu doar că și-a pierdut competitivitatea, dar s-a prăbușit cu totul!

Motivul principal a fost corupția. Apoi, cei care au patronat această industrie, adică statul român și diverse grupuri de interese, nu au avut niciodată motivația să cucerească noi piețe, să aibă departamente comerciale performante, să investească în cercetare, în inovație și în noi tehnologii. Au avut la dispoziție o resursă ieftină, forță de muncă și mai ieftină și posibilitatea de a se îmbogăți, peste noapte, cu complicitatea mediului politic.

În acest timp, pe piața concurențială, marii jucători privați din petrochimia europeană, având și acces la resurse de capital, au fost orientați să ia tot timpul decizii operaționale pentru a-și maximiza eficiența energetică și s-au preocupat să-și diminueze constant pierderile rezultate din procese tehnologice, să facă investiții în cercetare și inovație și să implementeze automatizări pentru reducerea riscului de accidente de muncă și pentru a crește randamentul și performanța. Au pătruns pe noi piețe și s-au adaptat mult mai ușor și mai rapid nevoilor de consum.

Spre deosebire de România, rețeaua și piețele de tranzacționare de gaze naturale în țările din vestul Europei, acolo unde industria petrochimică are o contribuție importantă la PIB-ul acelor state, s-au dezvoltat permanent. Scopul lor a fost să devină reziliente astfel încât industria și consumatorii casnici să aibă acces la cât mai multe surse de gaz.

Sunt și alte opțiuni pentru România?

Pe măsură ce costul energiei regenerabile va scădea în anii ce urmează, eficiența economică a capacităților ce folosesc combustibili fosili va scădea. În același timp, pe măsură ce costul bateriilor va continua să scadă în următorii zece ani, țările dezvoltate vor ajunge la momentul în care vehiculele electrice vor fi mai viabile economic decât motoarele diesel.

În centrul acestei revoluții vor fi țările care se vor afla în prima linie a producției de baterii și care, pe de-o parte, au acces la materia primă (litiu, grafit, cobalt, gaz natural) sau, pe de altă parte, vor investi masiv în cercetare și dezvoltare.

La nivel european, Bruxelles a inițiat „Alianța Bateriilor”, un concept menit să aducă la aceeași masă regiuni din Europa care să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu. Din cauza nepăsării și indolenței celor care ne conduc, România nu este încă parte din această inițiativă europeană, însă are toate premisele să poată deveni.

Județe precum Argeș, Vâlcea și Gorj au o istorie industrială și oameni cu competențe care ar putea să valorifice cu brio aceste oportunități. Gazul natural din viitoarea producție din Marea Neagră ar putea fi folosit în procesele de obținere a materialelor compozite folosite atât în industria auto, cât și a fabricării eolienelor și panourilor solare.

A venit momentul să avem un plan național pentru a reporni industria petrochimică, pentru a valorifica superior gazul natural românesc pe criterii de piață, nu la comanda unor politicieni care n-au știut decât să producă pagubă.

Vezi Articol Contributors

Share:
prev post next post

Leave a Comment Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Caută

Articole recente

  • Cât costă să nu plătești nimic la curent și gaze. Primul lucru de care trebuie să ții cont dacă vrei independență energetică (Ziare.com)
  • Cristina Prună: Declarațiile lui Marcel Ciolacu despre introducerea de noi taxe în 2023 alungă investitorii și frânează dezvoltarea României
  • Cristina Prună: România cheltuie 37% din veniturile din taxe și impozite pe salariile angajaților la stat, cu mult peste media europeană
  • Prună: Cum e posibil ca România să cheltuie 37% din veniturile din taxe şi impozite pe salariile bugetarilor? (Epoch Times)
  • Cristina Prună (USR): Statul trebuie să spună unde se duc banii din taxa de solidaritate (RFI)

Arhivă

Footer logo

Link-uri utile

  • Viziunea și angajamentele USR
  • Comisia pentru industrii și servicii
  • Tineri în politică

Instagram

cristinapruna.ro

E oficial! Legea pe care am inițiat-o, care scade E oficial! Legea pe care am inițiat-o, care scade de la 19% la 5% TVA-ul pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare, precum și a kiturilor de instalare, a fost PROMULGATĂ. Devine legea 39/2023!

Am spus-o și o repet, doar investițiile ne pot scoate din această criză energetică. Această lege va duce la creșterea numărului de prosumatori într-un moment în care România are nevoie disperată de creșterea producției de energie.

Unii pun taxe pe soare, noi reducem taxele, precum TVA-ul.

Voi continua să promovez în parlament legi în sprijinul oamenilor din această țară.

PS: la lege am lucrat împreună cu colegul meu, Adrian Wiener, reușind să obținem susținerea tuturor grupurilor parlamentare. O victorie care mă bucură!

#energie #prosumatori
2023 să vină cu pace, sănătate și energie bun 2023 să vină cu pace, sănătate și energie bună! Să aveți fiecare dintre voi și să avem noi toți, ca popor, un an mai bun! La mulți ani! 🎉

#lamultiani #lamultiani2023 #femeiinpolitica
Crăciun fericit! Cu toți cei dragi aproape.❤️🎄❄️

#craciunfericit #craciunfericit🎄
PSD și PNL își bat joc de români! Cer public PSD și PNL își bat joc de români!

Cer public acestui guvern care aduce suferință românilor să elimine declarațiile pentru aplicarea plafonării la energie și să acorde același plafon românilor indiferent de numărul de locuri de consum sau alte bazaconii. De astăzi! Nu peste o săptămână. Ei nu vor să își strice sărbătorile în timp ce alții trebuie să stea la coadă. Comunismul s-a terminat acum 33 de ani.
Gânduri de final de an ❄️ . . . . . #portret Gânduri de final de an ❄️
.
.
.
.
.

#portret #femeiinpolitica #womeninpolitics
Încă o serie de dezbateri pe bugetul țării #u Încă o serie de dezbateri pe bugetul țării

#usr #usrinparlament #femeiinpolitica #2022 #bucuresti #romania
Unii parlamentari sunt uimiți că în parlament p Unii parlamentari sunt uimiți că în parlament pot fi susținute legi transpartinic care să promoveze investițiile în energie și au numit asta «dragoste în parlament».

Ar fi bine ca proiecte precum cel de reducere a TVA-ului la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare să fie susținute cât mai mult. Interesul românilor este să aibă facturi decente la energie și să ieșim din această criză energetică. 

Astfel de legi promovează producția de energie, iar prosumatorii trebuie încurajați prin reducerea taxelor nu prin creșterea lor. Voi iniția și voi lupta în continuare ca proiectele care au în vedere interesul românilor să devină realitate.
✊ Veste bună pentru românii care vor să-și r ✊ Veste bună pentru românii care vor să-și reducă factura la energie sau să devină prosumatori.

📉 ✅ Proiectul de lege pe care l-am depus alături de Adrian Wiener care scade de la 19% la 5% TVA-ul pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare, precum și a kiturilor de instalare, a fost adoptat de parlament. 

➡️ Legea USR îi va sprijini pe cei care vor să-și scadă costurile cu energia și va stimula noi investiții în mici capacități de producție.
 
✊ Numai prin investiții putem trece cu bine de această criză energetică. #USRînParlament
Victorie! Astăzi a fost votat proiectul inițiat Victorie!

Astăzi a fost votat proiectul inițiat de mine împreună cu colegul Adrian Wiener prin care reducem TVA-ul de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare.
România și Europa se află în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii și avem nevoie de noi investiții în acest domeniu. Sectorul care s-a dezvoltat cel mai mult a fost cel al prosumatorilor.
Banii privați au reușit să instaleze sute de MW, iar numărul prosumatorilor a crescut la 27.000 la finalul lunii septembrie 2022 cu peste 250 MW instalați.

Reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompele de căldură și panourilor solare va conduce la creșterea ritmului de realizare a investițiilor atât în producția de energie pentru autoconsum, cât și în eficientizarea energetică a locuințelor. Asta înseamnă facturi mai mici la energie.

Mă bucur că acest proiect a fost susținut transpartinic.
Dezbateri despre taxele și impozitele românilor Dezbateri despre taxele și impozitele românilor - bugetul țării

#invatapetiktok #energie #facturi
Haosul legislativ și instabilitatea trebuie oprit Haosul legislativ și instabilitatea trebuie oprite! Plafonările de prețuri nu reprezintă soluția. Astăzi chiar Ungaria a anunțat că va ridica plafonul de preț pentru carburanți din cauza penuriei. Parlamentul României ar trebui să adopte legi care chiar să încurajeze producția de energie, nu să o saboteze.
Zilele trecute au vrut să introducă taxa pe soar Zilele trecute au vrut să introducă taxa pe soare. O mizerie de lege pe care totuși USR a reușit să o blocheze. Suntem în plină criză energetică și lor le arde de introdus noi taxe pe micii producători de energie, cei care consumă pentru alimentarea electrocasnicelor.

Au modificat legislația de 6 ori în 12 luni și tot nu s-au săturat.  Acest haos legislativ nu face decât să creeze instabilitate și să blocheze investițiile. Continuă acest lung șir al modificărilor iar producția de energie nu va fi stimulată în nici un fel.
Câteva povești din ultimele zile în Republica M Câteva povești din ultimele zile în Republica Moldova
.
.
.
#usr #chisinau #moldova #femeiinpolitica #1decembrie #ziuanationala
#1decembrie #1decembrie🇷🇴 #lamultianiromania #1decembrie #1decembrie🇷🇴 #lamultianiromania
În drum spre Republica Moldova ❤️ . . #usr #1 În drum spre Republica Moldova ❤️
.
.
#usr #1decembrie #femeiinpolitica
Am discutat alături de colegii de la @usr_barlad Am discutat alături de colegii de la @usr_barlad despre situația economică și criza facturilor la energie după un an de guvernare PSD-PNL. Am vorbit despre #carteaneagra a guvernării lansată de USR dar și despre soluții pentru ca România să se poată dezvolta pe viitor
.
.
.
#usr #uniuneasalvatiromania #femeiinpolitica #românia #vaslui
Din nou despre #facturi, #energie și #investiții Din nou despre #facturi, #energie și #investiții în producția de energie - singura soluție pentru a pune punct crizei energetice.

#usr #bucuresti #românia #femeiinpolitica
Le-am stricat săptămâna stimabililor parlamenta Le-am stricat săptămâna stimabililor parlamentari din majoritate. Mi-a spus-o chiar președintele de ședință de la PSD (urmăriți până la final).

Le-am spus că avem pe ordinea de zi ordonanța de prelungire cu 6 luni a mandatelor președintelui, vicepreședintelui și a doi membri din conducerea ANRE și că ar trebui respinsă.

Numai Dumitru Chiriță, președintele ANRE, a prins un “cadou” de 72.000 de euro pentru cele 6 luni de mandat în plus. Din păcate, oamenii din PSD și PNL nu cunosc sentimentul de rușine. Pentru ei a fost mereu mai important să își aranjeze oamenii în posturi călduțe.

Această conducere a ANRE nu a făcut nimic pentru a proteja românii de creșterile de prețuri și pentru a încuraja investițiile. La televizor PNL dădea vina pe ANRE pentru haosul din energie, iar PSD dădea vina pe ministrul Energiei. Ce să vedeți ? PSD a votat pentru ca Virgil Popescu să rămână în funcție chiar aici în parlament, iar PNL a adoptat în Guvern prelungirea mandatelor la ANRE.

Minciunile si bătaia voastră de joc va lua sfârșit. Românii vă văd și nu vă vor ierta.
Despre #weekend-ul acesta cu colegii de la #USR . Despre #weekend-ul acesta cu colegii de la #USR
.
.
.
#bucuresti #romania #femeiinpolitica
România-Samoa #Haka România-Samoa #Haka
Load More Follow on Instagram

Copyright © Cristina Prună. Toate drepturile rezervate.

Politica de confidențialitate
Politica privind fișierele cookie