[email protected]
Cristina Prună Cristina Prună Cristina Prună
  • Home
  • Despre mine
    • Despre mine
    • Echipa mea
  • Activitate
    • Declarații
    • Inițiative legislative
    • Evenimente
    • Audiențe în stradă
    • Comisia de industrii și servicii
    • Vot în Plen
  • Știri
  • Contact
Donează
  • Home
  • /
  • Știri
  • /
  • Fondul pentru Modernizare: prioritatea zero pentru investiții în sectorul energetic românesc (Contributors)

Fondul pentru Modernizare: prioritatea zero pentru investiții în sectorul energetic românesc (Contributors)

March 29, 2021 Caterina No Comments Op-ed, Știri

Sistemul energetic din România are nevoie acută de investiții. Fie că vorbim de zona de producție, transport sau distribuție, infrastructura energetică este una învechită care nu a văzut investiții pe măsura nevoilor în ultimii 30 de ani. De cealaltă parte, ne aflăm într-un moment de oportunitate, în care contextul dat de Pactul Verde European ne îndreaptă către o transformare tehnologică profundă.

Ne uităm în următorii ani la resurse importante necesare pentru finanțarea acestor transformări. Companiile private din sectorul energetic sunt conștiente de implicațiile tranziției energetice și, multe dintre ele, au prevăzut deja surse de finanțare pentru a realiza tranziția energetică. Din păcate, lucrurile nu stau la fel de bine în sectorul de stat. Există, pe de altă parte, și bani europeni care au scopul de a susține drumul către țintele setate de Pactul Verde European. O astfel de oportunitate o reprezintă Fondul pentru Modernizare, prin care României îi sunt alocați peste 6 miliarde de euro, proveniți din certificatele de carbon scoase la licitație conform regulamentelor europene. Aceasta ar reprezenta o injecție majoră în piața de energie autohtonă și nu trebuie ratată sub nicio formă.

Ce este Fondul pentru Modernizare și cum funcționează?

Zilele acestea atenția opiniei publice este setată pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și este normal să se întâmple așa. Totuși este necesar să nu scăpăm din vedere Fondul pentru Modernizare, un mecanism gândit să finanțeze investiții pentru modernizarea sectorului energetic în cele 10 state europene cu un PIB per capita mai mic de 60% comparativ cu media UE, printre care și România.

Bugetul fondului este unul variabil, constituindu-se dintr-o alocare de 2% din cantitatea totală de certificate de carbon scoase la licitație în conformitate cu normele și modalitățile stabilite în regulamentele europene. În contextul prognozelor crescătoare ale prețului certificatelor de CO2 am putea avea la dispoziție 6-7 miliarde de euro până în 2030.

Jucătorii din piața românească de energie nu sunt la primul contact cu astfel de scheme de sprijin. Un exemplu din anii precedenți este Planul Național de Investiții (PNI) prin care au fost acordate deja finanțări nerambursabile, în proporție de 25% din valoarea investiției, pentru noi tehnologii de generare şi retehnologizări care asigură emisii scăzute de CO2. Asemeni Fondului pentru Modernizare, banii au venit din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Prin PNI s-au realizat investiții în centrala electrică pe gaze naturale de la Brazi, realizată de OMV Petrom și pusă în funcțiune în 2012. Tot prin acest mecanism a fost co-finanțată și realizarea centralei de la Iernut, proiect implementat de Romgaz și al cărui termen de finalizare, din păcate, a fost amânat de mai multe ori până acum. PNI a mai finanțat și reabilitarea și modernizarea a două unități ale Complexului Energetic Oltenia, respectiv din SE Rovinari și SE Ișalnița.

Revenind la Fondul pentru Modernizare, Banca Europeană de Investiții va juca un rol cheie în finanțarea proiectelor deoarece decide care sunt proiectele prioritare și non-prioritare, ambele putând fi finanțate de Comisia Europeană, în cadrul a două sesiuni de finanțare pe an.

Din alocarea bugetară, 70% va merge către proiectele care se înscriu în axele prioritare definite de Comisia Europeană, iar diferența va merge către proiectele așa numite non-prioritare. Faptul că acestea din urmă nu au fost definite clar prin regulament lasă o portiță deschisă și pentru o serie de proiecte adiționale de tranziție, precum investițiile în capacități de producție a energiei pe bază de gaze naturale.

Trebuie să spunem din capul locului că gazul natural reprezintă pentru România soluția de tranziție pentru a-și atinge obiectivele climatice pentru 2030, respectiv 2050. Cu toate acestea, posibilitățile de finanțare a gazului natural din Fondul pentru Modernizare sunt destul de restrânse. România poate însă spera la acești bani atât timp cât propune o strategie clară prin care gazele naturale ne ajută să înlocuim capacitățile poluante pe care ne bazăm în prezent pentru producția de energie. Chiar planul de restructurare trimis de Complexul Energetic Oltenia la Bruxelles se bazează în mare măsură pe banii europeni din cadrul Fondului pentru Modernizare. Finanțarea acestora va depinde, printre altele, și de capacitatea României de a obține susținere, prin toate demersurile necesare pentru aceste proiecte, la Bruxelles.

Ce s-a făcut până acum și ce pași mai sunt de făcut?

Ministerul Energiei a făcut un pas înainte în octombrie 2020. A fost lansat atunci un apel către jucătorii din piața de energie pentru a depune proiecte ce ar urma să fie finanțate din acest fond.

În noiembrie anul trecut, ministerul Energiei anunța că ”Fondul pentru modernizare a fost luat cu asalt”. La acel moment fuseseră depuse peste 700 de intenții de proiecte. Tot din spusele ministerului Energiei, cele mai multe proiecte primite sunt din domeniul energiei fotovoltaice, însă ca valoare, cele mai mari sunt pentru centrale pe gaze.

Acest lucru poate naște o serie de întrebări. Câte dintre proiectele pe bază de gaz natural pot fi finanțate cu adevărat ținând cont de vocația Fondului pentru Modernizare? Cum vom împăca nevoia mare de finanțare a gazului cu liniile prioritare definite de Comisia Europeană, precum regenerabilele, eficiența energetică, stocarea, modernizarea rețelelor energetice sau tranziția justă?

Chiar și așa, mai sunt mulți pași de făcut pentru a putea promova noi proiecte energetice care să beneficieze de finanțare din Fondul pentru Modernizare. Astfel, ministerul Energiei trebuie (1) să clarifice domeniile prioritare pentru proiectele ce urmează a fi depuse; (2) să stabilească ghidurile de pregătire, implementare și finanțare a proiectelor; (3) să elaboreze schemele de ajutor de stat.

Mai apoi, România trebuie să transmită către BEI lista cu proiectele pe care vrea să le finanțeze. Reprezentanții băncii le vor evalua și le vor trimite la Comisie spre finanțare sau către Comitetului de investiții pentru analiză și aprobare sau respingere. Prima reuniune a Comitetului va avea loc cel târziu pe 15 iulie 2021. Așadar, fereastra de timp alocată trimiterii proiectelor este una foarte scurtă.

Dacă ratăm termenul impus de CE și BEI, România va pierde practic un an de zile din programul investițional. Următoarea reuniune a Comitetului va avea loc în jurul datei de 15 decembrie 2021, ceea ce înseamnă că primii bani vor putea fi accesați abia în 2022.

Ce ar trebui să finanțeze Fondul pentru Modernizare?

Avem în fața noastră o provocare imensă pentru sectorul energetic. Până acum, forțată de țintele europene, România a dezvoltat bucăți de politici publice pentru decarbonarea sistemului energetic, dar nu am început încă cursa pentru 2030. Avem însă o oportunitate în fața noastră, aceea de a ne adapta cerințelor Pactului Verde European și de a deveni concomitent un jucător important pe piața de energie din regiune.

Comisia Europeană va vrea să vadă proiecte serioase de decarbonare. Chiar dacă avem nevoie de gaz natural pentru a realiza tranziția energetică, focusul trebuie să fie în altă parte. E nevoie de investiții importante atât pe zona de producere de energie electrică și termică din surse regenerabile cât și pe zona de întărire a capacității rețelelor de transport și distribuție, digitalizarea și flexibilizarea acestora pentru a putea integra noi capacități eoliene sau fotovoltaice. Contorizarea inteligentă pornind de la consumatorul final, înapoi pe lanț până la producție și investițiile în capacități de stocare și eficiența energetică reprezintă puncte cheie în acest demers.

Vorbim de noi modele de business și de piață în care sistemele de management inteligent al rețelelor vor contribui la flexibilizarea producției, cu scopul de a crea o piață competitivă în care consumatorii să beneficieze de servicii din ce în ce mai bune și adaptate secolului în care trăim.

De aceea trebuie ca ministerul Energiei să creeze cât mai repede și cât mai predictibil pârghiile pentru ca operatorii să depună – în timp util – proiecte viabile și finanțabile, conform axelor prioritare definite de legislația europeană. Am ajuns într-un punct în care ceasul a început să ticăie din ce în ce mai tare.

Nu mai există nicio scuză pentru ca România să nu pună în mișcare rotițele prin care să absoarbă integral aceste fonduri, iar aceasta trebuie să fie o prioritate strategică pentru țara noastră.

Vezi Articol Contributors

Share:
prev post next post

Leave a Comment Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Caută

Articole recente

  • USR depune în Parlament lege pentru reducerea poverii fiscale pentru PFA-uri
  • Cristina Prună, USR: Avem o piață de energie reglementată până în anul 2025, fără niciun fel de mecanism de ajustare, deși prețurile au revenit; legiuitorul ar trebui să încurajeze concurența (Financial Intelligence)
  • Prosumatorii vor plăti în continuare taxa verde. Cristina Prună, USR: Aviz negativ de la Guvern și de la comisia pentru energie din Senat pentru eliminarea taxei (Economedia)
  • Conferință la USR Constanța. Teme economice, atât din perspectivă naţională, dar şi locală, abordate (Ziua Constanța)
  • Cristina Prună, deputat USR: Virgil Popescu refuză dezvoltarea sectorului energetic și blochează investițiile eoliene în Marea Neagră

Arhivă

Footer logo

Link-uri utile

  • Viziunea și angajamentele USR
  • Comisia pentru industrii și servicii
  • Tineri în politică

Instagram

cristinapruna.ro

E oficial! Legea pe care am inițiat-o, care scade E oficial! Legea pe care am inițiat-o, care scade de la 19% la 5% TVA-ul pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare, precum și a kiturilor de instalare, a fost PROMULGATĂ. Devine legea 39/2023!

Am spus-o și o repet, doar investițiile ne pot scoate din această criză energetică. Această lege va duce la creșterea numărului de prosumatori într-un moment în care România are nevoie disperată de creșterea producției de energie.

Unii pun taxe pe soare, noi reducem taxele, precum TVA-ul.

Voi continua să promovez în parlament legi în sprijinul oamenilor din această țară.

PS: la lege am lucrat împreună cu colegul meu, Adrian Wiener, reușind să obținem susținerea tuturor grupurilor parlamentare. O victorie care mă bucură!

#energie #prosumatori
2023 să vină cu pace, sănătate și energie bun 2023 să vină cu pace, sănătate și energie bună! Să aveți fiecare dintre voi și să avem noi toți, ca popor, un an mai bun! La mulți ani! 🎉

#lamultiani #lamultiani2023 #femeiinpolitica
Crăciun fericit! Cu toți cei dragi aproape.❤️🎄❄️

#craciunfericit #craciunfericit🎄
PSD și PNL își bat joc de români! Cer public PSD și PNL își bat joc de români!

Cer public acestui guvern care aduce suferință românilor să elimine declarațiile pentru aplicarea plafonării la energie și să acorde același plafon românilor indiferent de numărul de locuri de consum sau alte bazaconii. De astăzi! Nu peste o săptămână. Ei nu vor să își strice sărbătorile în timp ce alții trebuie să stea la coadă. Comunismul s-a terminat acum 33 de ani.
Gânduri de final de an ❄️ . . . . . #portret Gânduri de final de an ❄️
.
.
.
.
.

#portret #femeiinpolitica #womeninpolitics
Încă o serie de dezbateri pe bugetul țării #u Încă o serie de dezbateri pe bugetul țării

#usr #usrinparlament #femeiinpolitica #2022 #bucuresti #romania
Unii parlamentari sunt uimiți că în parlament p Unii parlamentari sunt uimiți că în parlament pot fi susținute legi transpartinic care să promoveze investițiile în energie și au numit asta «dragoste în parlament».

Ar fi bine ca proiecte precum cel de reducere a TVA-ului la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare să fie susținute cât mai mult. Interesul românilor este să aibă facturi decente la energie și să ieșim din această criză energetică. 

Astfel de legi promovează producția de energie, iar prosumatorii trebuie încurajați prin reducerea taxelor nu prin creșterea lor. Voi iniția și voi lupta în continuare ca proiectele care au în vedere interesul românilor să devină realitate.
✊ Veste bună pentru românii care vor să-și r ✊ Veste bună pentru românii care vor să-și reducă factura la energie sau să devină prosumatori.

📉 ✅ Proiectul de lege pe care l-am depus alături de Adrian Wiener care scade de la 19% la 5% TVA-ul pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare, precum și a kiturilor de instalare, a fost adoptat de parlament. 

➡️ Legea USR îi va sprijini pe cei care vor să-și scadă costurile cu energia și va stimula noi investiții în mici capacități de producție.
 
✊ Numai prin investiții putem trece cu bine de această criză energetică. #USRînParlament
Victorie! Astăzi a fost votat proiectul inițiat Victorie!

Astăzi a fost votat proiectul inițiat de mine împreună cu colegul Adrian Wiener prin care reducem TVA-ul de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare.
România și Europa se află în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii și avem nevoie de noi investiții în acest domeniu. Sectorul care s-a dezvoltat cel mai mult a fost cel al prosumatorilor.
Banii privați au reușit să instaleze sute de MW, iar numărul prosumatorilor a crescut la 27.000 la finalul lunii septembrie 2022 cu peste 250 MW instalați.

Reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompele de căldură și panourilor solare va conduce la creșterea ritmului de realizare a investițiilor atât în producția de energie pentru autoconsum, cât și în eficientizarea energetică a locuințelor. Asta înseamnă facturi mai mici la energie.

Mă bucur că acest proiect a fost susținut transpartinic.
Dezbateri despre taxele și impozitele românilor Dezbateri despre taxele și impozitele românilor - bugetul țării

#invatapetiktok #energie #facturi
Haosul legislativ și instabilitatea trebuie oprit Haosul legislativ și instabilitatea trebuie oprite! Plafonările de prețuri nu reprezintă soluția. Astăzi chiar Ungaria a anunțat că va ridica plafonul de preț pentru carburanți din cauza penuriei. Parlamentul României ar trebui să adopte legi care chiar să încurajeze producția de energie, nu să o saboteze.
Zilele trecute au vrut să introducă taxa pe soar Zilele trecute au vrut să introducă taxa pe soare. O mizerie de lege pe care totuși USR a reușit să o blocheze. Suntem în plină criză energetică și lor le arde de introdus noi taxe pe micii producători de energie, cei care consumă pentru alimentarea electrocasnicelor.

Au modificat legislația de 6 ori în 12 luni și tot nu s-au săturat.  Acest haos legislativ nu face decât să creeze instabilitate și să blocheze investițiile. Continuă acest lung șir al modificărilor iar producția de energie nu va fi stimulată în nici un fel.
Câteva povești din ultimele zile în Republica M Câteva povești din ultimele zile în Republica Moldova
.
.
.
#usr #chisinau #moldova #femeiinpolitica #1decembrie #ziuanationala
#1decembrie #1decembrie🇷🇴 #lamultianiromania #1decembrie #1decembrie🇷🇴 #lamultianiromania
În drum spre Republica Moldova ❤️ . . #usr #1 În drum spre Republica Moldova ❤️
.
.
#usr #1decembrie #femeiinpolitica
Am discutat alături de colegii de la @usr_barlad Am discutat alături de colegii de la @usr_barlad despre situația economică și criza facturilor la energie după un an de guvernare PSD-PNL. Am vorbit despre #carteaneagra a guvernării lansată de USR dar și despre soluții pentru ca România să se poată dezvolta pe viitor
.
.
.
#usr #uniuneasalvatiromania #femeiinpolitica #românia #vaslui
Din nou despre #facturi, #energie și #investiții Din nou despre #facturi, #energie și #investiții în producția de energie - singura soluție pentru a pune punct crizei energetice.

#usr #bucuresti #românia #femeiinpolitica
Le-am stricat săptămâna stimabililor parlamenta Le-am stricat săptămâna stimabililor parlamentari din majoritate. Mi-a spus-o chiar președintele de ședință de la PSD (urmăriți până la final).

Le-am spus că avem pe ordinea de zi ordonanța de prelungire cu 6 luni a mandatelor președintelui, vicepreședintelui și a doi membri din conducerea ANRE și că ar trebui respinsă.

Numai Dumitru Chiriță, președintele ANRE, a prins un “cadou” de 72.000 de euro pentru cele 6 luni de mandat în plus. Din păcate, oamenii din PSD și PNL nu cunosc sentimentul de rușine. Pentru ei a fost mereu mai important să își aranjeze oamenii în posturi călduțe.

Această conducere a ANRE nu a făcut nimic pentru a proteja românii de creșterile de prețuri și pentru a încuraja investițiile. La televizor PNL dădea vina pe ANRE pentru haosul din energie, iar PSD dădea vina pe ministrul Energiei. Ce să vedeți ? PSD a votat pentru ca Virgil Popescu să rămână în funcție chiar aici în parlament, iar PNL a adoptat în Guvern prelungirea mandatelor la ANRE.

Minciunile si bătaia voastră de joc va lua sfârșit. Românii vă văd și nu vă vor ierta.
Despre #weekend-ul acesta cu colegii de la #USR . Despre #weekend-ul acesta cu colegii de la #USR
.
.
.
#bucuresti #romania #femeiinpolitica
România-Samoa #Haka România-Samoa #Haka
Load More Follow on Instagram

Copyright © Cristina Prună. Toate drepturile rezervate.

Politica de confidențialitate
Politica privind fișierele cookie